Φόνος Σουλεϊμανί: Παγκόσμιος συναγερμός για ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή - Επιθέσεις στο ΙΡΑΚ (Vid)

Επιθέσεις με ρουκέτες στο ΙΡΑΚ 

Συναγερμός έχει σημάνει στην περιοχή κοντά στην αμερικανική πρεσβεία της Βαγδάτης, καθώς σημειώθηκαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις από ρουκέτες σε κοντινή απόσταση.

Δύο πύραυλοι τύπου "Κατιούσα" έπεσαν μέσα στην καλύτερα φρουρούμενη περιοχή της ιρακινής πρωτεύουσας, την "Πράσινη Ζώνη", στην πλατεία των Εορτασμών, χωρίς να προξενήσουν θύματα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές υπήρξαν 5 τραυματισμοί πολιτών στην παρακείμενη συνοικία Τζαντρίγια.

Δεύτερη επίθεση σημειώθηκε με στόχο την αεροπορική βάση Μπαλάντ, 80 χιλιόμετρα βορείως της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου στρατοπεδεύουν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, χωρίς να προκληθούν ανθρώπινες απώλειες.

Τα μέτρα ασφαλείας των ΗΠΑ

Στο μεταξύ το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει την αποστολή επιπλέον τριών χιλιάδων στρατιωτών στη Μέση Ανατολή, για την ενίσχυση της ασφάλειας των αμερικανικών θέσεων. Ήδη 2.800 αμερικανοί στρατιώτες αναπτύσσονται στην περιοχή, σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου.

Την ίδια ώρα, σε κατάσταση επιφυλακής έχουν τεθεί και οι υπηρεσίες ασφαλείας στη Νέα Υόρκη, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης.

Την υψηλή πιθανότητα επίθεσης σε βάρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Μαρκ Μίλερ.

To ΝΑΤΟ διέκοψε τις αποστολές στρατιωτικής εκπαίδευσης στο Ιράκ, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο  ο εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας Ντίλαν Γουάιτ.

Το Ιραν υπόσχεται εκδίκηση

Με πλήγματα ενάντια σε ζωτικής σημασίας αμερικανικούς στόχους προειδοποιεί ο Διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης στην επαρχία Κερμάν, στρατηγός Γολαμάλι Αμπουχαμζέχ, «Τα Στενά του Χορμούζ είναι σημείο ζωτικής σημασίας για την Δύση και διαπλέονται από μεγάλο αριθμό αμερικανικών πολεμικών πλοίων ζωτικής σημασίας αμερικανικοί στόχοι στην περιοχή έχουν ταυτοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό...περί τους 35 αμερικανικοί στόχοι στην περιοχή μέχρι το Τελ Αβίβ βρίσκονται στην ακτίνα δράσης μας» δηλώνει.

Διπλωματικός Μαραθώνιος επαφών

Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί και τον ιρακινό ομόλογό του Ιράκ Μπαρχάμ Σαλίχ, στον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν είπε: «Δεν επιτρέψαμε το Ιράκ να γίνει πεδίο περιφερειακών και διεθνών συγκρούσεων».

Αυτοσυγκράτηση προς την Τεχεράνη συνέστησε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, που συνομίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και με τον πρόεδρο του Ιράκ, Μπαρχάμ Σαλίχ και τον ντε φάκτο ηγέτη των ΗΑΕ, πρίγκηπα Σείχ Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχαγιάν.

Πηγή: skai.gr