Κλείσιμο

Ερντογάν σε Ακιντζί: Στην Τουρκία οφείλεις τη θέση σου - Πυρά και από AKP

Ο Μουσταφά Ακιντζί είναι σήμερα «πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» χάρη στην Τουρκία δήλωσε την Κυριακή οργισμένος ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης, με ανάρτησή του στο Facebook άσκησε κριτική στην Τουρκία για τη στρατιωτική επιχείρηση στη ΒΑ Συρία με αναφορές στην εμπειρία του στην Κύπρο το 1974 όπου πολέμησε στον Αττίλα. «Παρόλο που την αποκαλούμε "Πηγή Ειρήνης" δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ακιντζί. 

«Οι δηλώσεις του ‘’προέδρου της ΤΔΒΚ’’ είναι εκτός ορίων όπως και να το δεις… Τη θέση που κατέχει σήμερα την οφείλει στην Τουρκία. Καλό θα ήταν να γνωρίζει τα όριά του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) του Ερντογάν επίσης καταδίκασε τα σχόλια Ακιντζί για τη συνεχιζόμενη επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

«Η δήλωση του ‘Προέδρου της ΤΔΒΚ’ κατά της επιχείρησης Πηγή Ειρήνης είναι αναιτιολόγητη και ασεβής» δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κόμματος.

«Η επιχείρηση Πηγή Ειρήνης διεξάγεται εναντίον τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία είναι ένα δίκτυο δολοφονιών. Ο κ. Ακιντζί δεν αναφέρει μια πρόταση εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά επικρίνει τις προσπάθειές μας κατά της τρομοκρατίας. Αυτή είναι μια σαφής ασέβεια» ανέφερε ο Τσελίκ στο Twitter.

Ο Ακιντζί έγραψε μεταξύ άλλων:
 
«Όταν ήμουν 27 χρονών το 1974, υπηρέτησα όπως κάθε νεαρός Τούρκος στο στρατιωτικό κίνημα της Τουρκίας, το οποίο προκλήθηκε από την φασιστική ελληνική χούντα. Οι φίλοι μου μαρτύρησαν στο πλευρό μου σε μάχη στην Λευκωσία · όπως πολλοί από εμάς, έζησα τι σημαίνει πόλεμος. Παρόλο που τότε το αποκαλούσαμε "Ειρηνευτική Επιχείρηση", ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα. Και τώρα, παρόλο που την αποκαλούμε "Πηγή Ειρήνης" δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα. Γι' αυτό και η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία όσο το δυνατόν συντομότερα».

 
Ο Μουσταφά Ακιντζί μετά τις αντιδράσεις της Άγκυρας άλλαξε τις ρυθμίσεις στην ανάρτηση του και είναι πλέον ορατή μόνο για τους οικείους του. 

Σημειώνεται ότι οι σχέσεις του τουρκοκύπριου ηγέτη με την Άγκυρα είναι τεταμένες καθώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, με συνέπεια η τουρκική κυβέρνηση να έχει παραγκωνίσει τον Ακιντζί. 

Πηγή: skai.gr