Ενόχληση Άγκυρας για EastMed: Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια

Την έντονη ενόχληση της Άγκυρας  για τη συμφωνία για τον αγωγό EasMed, η οποία υπογράφεται στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ εξέφρασε ο Ιμπραήμ Καλίν, λέγοντας ότι η Τουρκία «δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια». Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία.  

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «τo Ισραήλ, η Ελλάδα, οι Ελληνοκύπριοι και η Αίγυπτος συγκεντρώθηκαν κι άρχισαν να μιλούν για τον EastMed. Άρχισαν να σχεδιάζουν τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη που θα βρεθεί στην ανατολική Μεσόγειο, παρακάμπτοντας την Τουρκία. Μιλούν για αγωγούς, εμφανίζουν χάρτες… Όταν συμβαίνουν αυτά, εμείς δεν μπορούμε να καθόμαστε με δεμένα τα χέρια».

«Η Ελλάδα υποστηρίζει πως παραβιάστηκε περιοχή περίπου 15 χιλιομέτρων και λόγω της Κρήτης εκείνοι θα αποταθούν στον ΟΗΕ. Ας αποταθούν, δεν είναι πρόβλημα για εμάς» σχολίασε εξάλλου ο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος για την τουρκολιβυκή συμφωνία. 

Iσχυρίστηκε επίσης ότι «στην πράξη, η Αίγυπτος είναι πραγματικά ικανοποιημένη με τη συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία που επετεύχθη με τη Λιβύη, όπως δήλωσαν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι». «Η θαλάσσια δικαιοδοσία τους επεκτάθηκε» υποστήριξε.

Πηγή: skai.gr