Δηλητηριασμένη «Πηγή Ειρήνης»: Επιχειρούν οι Τούρκοι- Απαντούν οι Κούρδοι

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται για δεύτερη ημέρα η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση Πηγή Ειρήνης στη βορειοανατολική Συρία παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, έχοντας αφήσει πίσω της μέχρι στιγμής τουλάχιστον 27 νεκρούς (19 Κούρδοι μαχητές νεκροί – οχτώ άμαχοι) και δεκάδες τραυματίες σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Λόγω των συγκρούσεων 60 χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Δώδεκα άνθρωποι τραυματίσθηκαν από ρουκέτες και βλήματα όλμου που προέρχονταν από τη Συρία και έπληξαν σημεία σε κωμοπόλεις που βρίσκονται στην τουρκική πλευρά των συνόρων, μετέδωσε από πλευράς του το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.


Η εισβολή της Τουρκίας δεν θα επεκταθεί πέραν των 30 χλμ στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε πάντως ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέληξε σε κοινή δήλωση για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη βορειοανατολική Συρία, καθώς ΗΠΑ και Ρωσία έθεσαν βέτο σε δήλωση των πέντε ευρωπαϊκών κρατών - μελών του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο που καταδίκαζαν την επιχείρηση.

Ο τουρκικός στρατός «απελευθέρωσε» από «τρομοκράτες» επτά χωριά κοντά στις συνοριακές πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν στην βορειοανατολική Συρία, στο πλαίσιο της τουρκικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης», μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και ένας εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων.

 Τα χωριά αλ Γιαμπισάχ και Τελ Φαντάρ ήταν τα πρώτα που «εκκαθαρίστηκαν από τρομοκράτες». Ακολούθησαν τα χωριά Μουσεϊρίφα, Νταμπάτ, Μπιρ Ασίφ και Χαμιντίγια στην Τελ Αμπιάντ και το χωριό Κίστο της Ρας αλ Αϊν, ανέφερε το Anadolu.

Οι αντάρτες του αποκαλούμενου Συριακού Εθνικού Στρατού λαμβάνουν προληπτικά μέτρα ασφαλείας στα χωριά που βρίσκονται δυτικά της Τελ Αμπιάντ.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ο τουρκικός στρατός πήρε τον έλεγχο συγκεκριμένων στόχων στη βόρεια Συρία «με τις επιχειρήσεις από εδάφους και από αέρος» καθώς και ότι η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» συνεχίζεται με επιτυχία και «προχωράει βάσει του  σχεδιασμού». 

Από την έναρξη της επιχείρησης ο τούρκικος στρατός έχει πλήξει 181 στόχους της κουρδικής πολιτοφυλακής με τις αεροπορικές του δυνάμεις και το πυροβολικό του.

Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν, όπως ανακοίνωσαν  οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, ήταν και μία από τις φυλακές στις οποίες κρατούνται μέλη της λεγόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας κατηγόρησαν στο μεταξύ την Τουρκία ότι βομβάρδισε φυλακή στην οποία κρατούνταν μαχητές περισσότερων από 60 εθνικοτήτων του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), καταγγέλλοντας ότι αυτό συνιστά "σαφή απόπειρα" από την πλευρά της Άγκυρας να τους βοηθήσει να δραπετεύσουν. Η Τουρκία δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως. 

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται και πόλεμος «προπαγάνδας» για την τουρκική επιχείρηση στη Συρία, με την Άγκυρα να ενεργοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο μέσω του υπουργείου Άμυνας, όσο και ποικίλων λογαριασμών. «Αθώοι πολίτες τραυματίστηκαν από επιθέσεις όλμων / ρουκετών κατά περιοχών με πολίτες από τους τρομοκράτες του PKK / PYD-YPG, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανθρωπιστικές αξίες» υποστηρίζει σε νέο tweet του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας «η τρομοκρατική οργάνωση PKK / PYD-YPG διέπραξε ακόμη ένα άλλο θλιβερό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας σήμερα. Σκοτώθηκαν δύο άμαχοι, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού, σε επίθεση όλμων ενάντια στο Akçakale, μια τουρκική πόλη στα συριακά σύνορα. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες του PKK / PYD-YPG που σκότωσαν σήμερα αθώους πολίτες και κατέστρεψαν τις θέσεις τους».

Τουλάχιστον 6 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα μωρό 9 μηνών κι ένα κοριτσάκι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από τις ρίψεις ρουκετών και οβίδων από τη Συρία εναντίον τουρκικών παραμεθόριων πόλεων, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από τα γραφεία των κυβερνητών των πληγεισών επαρχιών στη νοτιοανατολική Τουρκία.

 

skai.gr - AMΠΕ