Διάσκεψη Βερολίνου: Επικοινωνία Μέρκελ- Ερντογάν μετά τις απειλές του τούρκου προέδρου

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το βράδυ του Σαββάτου η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου αλλά και στον απόηχο των νέων επιθετικών δηλώσεων του τούρκου προέδρου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη Λιβύη και άλλα περιφερειακά ζητήματα, σε μια προσπάθεια να αποσπαστεί η δέσμευση από τους περιφερειακούς παράγοντες για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

Πάντως, ο Ερντογάν, κάνοντας επίδειξη αδιαλλαξίας, υποστήριξε νωρίτερα το Σάββατο ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα αποχωρήσουν από τη Λιβύη εάν δεν εξασφαλιστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Ελλάδα υποσκάπτει τις ειρηνευτικές προσπάθειες για τη Λιβύη αφού προσκάλεσε τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Σε δραστική περικοπή των κονδυλίων που περιλαμβάνονται στην προενταξιακή βοήθεια της Τουρκίας προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως «απάντηση» για τις ενέργειες της Άγκυρας σε σχέση με τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο και για την εισβολή στη Συρία ανέφεραν γερμανικά ΜΜΕ.

Πηγή: skai.gr