Brexit: Νέο «όχι» σε ψηφοφορία για τη συμφωνία Τζόνσον - ΕΕ στη Βουλή (vid)

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου αρνήθηκε τη διεξαγωγή νέας συζήτησης και ψηφοφορίας επί της πρότασης της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον για επικύρωση της νέας συμφωνίας του Brexit.

Ο κ. Μπέρκοου αιτιολόγησε την απόφασή του επικαλούμενος κανονισμό του νομοθετικού σώματος που ισχύει από το 1604, σύμφωνα με τον οποίο η ίδια πρόταση δεν μπορεί να υποβάλλεται δεύτερη φορά στο σώμα αν δεν έχει αλλάξει το περιεχόμενο ή οι συνθήκες.

«Η ουσία της πρότασης είναι ίδια με του Σαββάτου, οι συνθήκες είναι ίδιες με του Σαββάτου. Η απόφασή μου είναι ότι η πρόταση δε θα συζητηθεί σήμερα, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε επανάληψη και θα ήταν αντίθετο με την τάξη», είπε ο κ. Μπέρκοου, παραπέμποντας στην προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση για ψηφοφορία επί της συμφωνίας του Brexit το περασμένο
Σάββατο.

Εκείνη η πρόταση πέρασε τελικά χωρίς ψηφοφορία, αλλά αφού πρώτα είχε τροποποιηθεί από την ολομέλεια, η οποία υπερψήφισε τροπολογία που ορίζει ότι η συμφωνία δεν μπορεί να εγκριθεί αν δεν έχει πρώτα περάσει από τη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος.

Η απόφαση του προέδρου της Βουλής προκάλεσε την οργή των ευρωσκεπτικιστών, με τον Συντηρητικό βουλευτή σερ Μπέρναρντ Τζένκιν να τον κατηγορεί ότι επανειλημμένα στη διαδικασία του Brexit ικανοποιεί τις θέσεις των ευρωπαϊστών και ότι δεν επιτρέπει στο σώμα να εκθέσει τις απόψεις του. Προανήγγειλε δε έρευνα για το ρόλο του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπής της οποίας ηγείται.

Ο κ. Μπέρκοου είπε ότι αυτό που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να φέρει στη Βουλή το εφαρμοστικό νομοσχέδιο, κάτι που πράγματι έγινε το απόγευμα με την υποβολή του νομοσχεδίου.

Η πρώτη ψηφοφορία για έγκριση του νομοσχεδίου επί της αρχής θα γίνει την Τρίτη. Η κυβέρνηση θα ήθελε την έγκριση του νομοσχεδίου πριν από τις 31 Οκτωβρίου, ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη για αναβολή του Brexit.