Δεκάδες χιλιάδες παιδιά ήπιαν γάλα με μελαμίνη

Ποσοστό που φθάνει το 25% των βρεφών και παιδιών κάτω των 3 ετών στην πρωτεύουσα της Κίνας κατανάλωσε γάλα σε σκόνη επιμολυσμένο με μελαμίνη πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο που οδήγησε στην απομάκρυνση των επικίνδυνων για την δημόσια υγεία προϊόντων από τα ράφια των πολυκαταστημάτων, μεταδίδουν σήμερα Κυριακή κρατικά ΜΜΕ επικαλούμενα στοιχεία έρευνας που διέταξε η δημοτική αρχή στο Πεκίνο.

Έρευνα πόρτα-πόρτα σε πάνω από 307.000 οικογένειες με παιδιά κάτω των τριών ετών στο Πεκίνο κατέδειξε ότι περισσότερα από 75.000 παιδιά είχαν τραφεί με το επιμολυσμένο γάλα, μετέδωσε το επίσημο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

Η έρευνα, που διέταξε η Διεύθυνση Υγείας του Δήμου του Πεκίνου, διεξήχθη από την 20ή Σεπτεμβρίου έως την 24η Οκτωβρίου.

Τέσσερα παιδιά εξέπνευσαν και τουλάχιστον 3.000 ακόμη εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία μετά την κατανάλωση γάλακτος επιμολυσμένου με μελαμίνη, που κατόπιν βρέθηκε και σε άλλα τρόφιμα, με αποτέλεσμα κινεζικά προϊόντα να αποσυρθούν από τα ράφια των καταστημάτων εντός Κίνας και διεθνώς.

Κινέζοι αξιωματούχοι επιχειρούν να καθησυχάσουν τον πληθυσμό υποστηρίζοντας ότι όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα που διατίθενται πλέον είναι ασφαλή. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε να βελτιώσει την διατροφική ασφάλεια υιοθετώντας διεθνή πρότυπα.

Η κινεζική κυβέρνηση άρχισε την Πέμπτη να εξετάζει τον υπό κατάρτιση αυστηρότερο νόμο όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων μετά την κριτική που δέχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη όσον αφορά την αργοπορημένη αντίδρασή της στο διατροφικό σκάνδαλο.
Πηγή: skai.gr