Στρατιώτες σε ρόλο αστυνομικών

Η ιταλική κυβέρνηση καθόρισε την Τρίτη τις λεπτομέρειες του \"νομοθετικού διατάγματος για την ασφάλεια\", βάσει του οποίου θα ανατεθούν σε τρεις χιλιάδες στρατιώτες αποστολές και καθήκοντα, που μέχρι σήμερα ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα της αστυνομίας και των καραμπινιέρων.

Οι στρατιώτες θα ενισχύσουν τη φύλαξη των λεγόμενων \"ευαίσθητων στόχων\" (προξενείων, πρεσβειών, μεγάρων της ιταλικής πολιτικής ζωής) και θα μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις μόνο όταν θα διαπιστώνουν ότι, παρουσία τους, διαπράττονται αδικήματα - συλλήψεις, δηλαδή, επ\' αυτοφώρω.

Θα χρησιμοποιηθούν, επίσης, για τη φύλαξη των \"κέντρων προσωρινής παραμονής των μεταναστών\".

Το συγκεκριμένο νομοθετικό διάταγμα, αποτέλεσμα της παρέμβασης των υπουργών Αμυνας Ινιάτσιο Λα Ρούσα και Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, θα τεθεί σε ισχύ στις 4 Αυγούστου και θα αφορά, τουλάχιστο σε πρώτη φάση, τη Ρώμη, το Μιλάνο, τη Νάπολη, την Πάδοβα και τη Βερόνα.

Το συνδικάτο των Ιταλών αστυνομικών εξέφρασε την \"πλήρη αντίθεσή του\" στο μέτρο αυτό, τονίζοντας ότι \"έπρεπε να επιλεγούν ενέργειες που να στηρίξουν με τρόπο μόνιμο και σταθερό τις αστυνομικές δυνάμεις και όχι μέτρα-βιτρίνα\".

Ο υπουργός Άμυνας Ινιάτσιο Λα Ρούσα απαντά ότι \"πρόκειται για ένα πείραμα που θα διαρκέσει έξι μήνες, με τη δυνατότητα παράτασης για ένα μόνο εξάμηνο\", δίνοντας έτσι στους αστυνομικούς και τους καραμπινιέρους την ευκαιρία \"να μπορούν να μάχονται πιο αποτελεσματικά το οργανωμένο έγκλημα\".

Το εγχείρημα θα στοιχίσει 31,2 εκατομμύρια ευρώ για το 2008, και άλλα τόσα, σε περίπτωση παράτασης, για το 2009.
Πηγή: skai.gr