Έξαρση του ρατσισμού

Λάδι στη φωτιά της ξενοφοβίας ρίχνει η νέα κυβέρνηση υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην Ιταλία, όπως τονίζει ο ανταποκριτής της Γκάρντιαν στην Ιταλία.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, το 68% των Ιταλών πιστεύει πως θα πρέπει να απελαθούν οι 150 χιλιάδες Ρομά, όπως επίσης και να κατεδαφισθούν όλοι οι καταυλισμοί των αθίγγανων που υπάρχουν στη χώρα.

Όπως επισημαίνει, η Γκάρντιαν η δημοσκόπηση δόθηκε στη δημοσιότητα την ίδια ώρα που παραδιδόταν στις φλόγες ένας καταυλισμός αθίγγανων στη Νάπολη, επειδή ένα κορίτσι των Ρομά κατηγορήθηκε πως προσπάθησε να απαγάγει ένα μωρό.

Το πλήθος που είχε πετάξει τις βόμβες Μολότοφ μιλούσε με καμάρι για εθνοκάθαρση.

Ποτέ άλλοτε δεν είδαμε τέτοιες σκηνές στην Ιταλία δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Λόρα Μπολντρίνι, ενώ o επικεφαλής της οργάνωσης EveryOne, Ματέο Πεγκοράρο τονίζει ευθέως πως η εχθρότητα (που βλέπουμε σήμερα) είναι αποτέλεσμα της εμπρηστικής, σε γενικές γραμμές, γλώσσας της τωρινής κυβέρνησης αλλά και της προηγούμενης.

Σχολιάζοντας τις επιθέσεις κατά των Ρομά, ο Ουμπέρτο Μπόσι, ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, η οποία κατέβηκε στις πρόσφατες εκλογές υποσχόμενη τη λήψη σκληρών μέτρων για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και των μεταναστών, είχε δήλωσε πως ο λαός κάνει αυτό που δεν κάνουν οι πολιτικοί.

Αυτή την εβδομάδα, υπενθυμίζεται, ολοκληρώθηκε η μεγάλη επιχείρηση σκούπα των ιταλικών αρχών, με εφόδους, μεταξύ άλλων, και σε πρόχειρους καταυλισμούς των Ρομά, στη Ρώμη και τη Νάπολη, ενώ μεταξύ των 340 συλληφθέντων ήταν λαθρομετανάστες και εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου από τη Ρουμανία, την Αλβανία, την Κίνα και τη Βόρειο Αφρική αρκετοί από τους οποίους απελάθηκαν αμέσως.
Πηγή: Επιμέλεια: Γιάννης Καραβίδας