Ο Τσάβες δεν θέλει νίκη ΜακΚέην

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, επικριτής της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ, εκτίμησε ότι οι σχέσεις του Καράκας με την Ουάσινγκτον δεν αποκλείεται να επιδεινωθούν, εάν ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Τζον ΜακΚέην κερδίσει στις εφετινές προεδρικές εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τσάβες δήλωσε πως ελπίζει ότι οι ΗΠΑ και η Βενεζουέλα θα συνεργασθούν καλύτερα όταν ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους αποχωρήσει από το θώκο, ωστόσο πρόσθεσε πως ο ΜακΚέην φαίνεται εξ ίσου \"πολεμοχαρής\".

Ο Τσάβες, ο οποίος έχει αποκαλέσει κατά καιρούς τον Μπους \"διάβολο\", \"γάιδαρο\" και \"κ. Κίνδυνο\", κατηγορεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι έχει \"αυτοκρατορικά\" σχέδια για τη Λατινική Αμερική και απεργάζεται σχέδια για την ανατροπή του.

Από την πλευρά του, ο ΜακΚέην υποστηρίζει ότι ο Τσάβες είναι \"ένας δικτάτορας\" ο οποίος θέλει να \"μιμηθεί τον Φιδέλ Κάστρο\", τον πρώην πρόεδρο της Κούβας.

Αν και η Βενεζουέλα παραμένει ένας από τους κυριότερους προμηθευτές των ΗΠΑ σε πετρέλαιο, οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώνονται σταθερά μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπους το 2001.
Πηγή: skai.gr