Κλείσιμο

Καθησυχάζει η Ιταλία για τις διοξίνες

Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση στην αγροτική της οικονομία βρίσκεται η Ιταλία, μετά την είδηση ότι στο ιδιαίτερα δημοφιλές τυρί Μοτσαρέλα, που παρασκευάζεται από γάλα βουβαλιών, ανιχνεύτηκαν υψηλά ποσοστά διοξίνης.

"Περιορισμένο" χαρακτηρίζει η Ιταλία το πρόβλημα δηλητηρίασης με διοξίνες του τυριού Μοτσαρέλα, προσθέτοντας ότι έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε 132 παραγωγούς και μόνο σε εννέα περιπτώσεις ανιχνεύθηκαν διοξίνες.

Ήδη, Ιαπωνία και Νότια Κορέα απαγόρευσαν τις εισαγωγές του τυριού Μοτσαρέλα, ζητώντας τα ονόματα των μολυσμένων αγροκτημάτων. Επακριβή στοιχεία έχει ζητήσει η Κομισιόν από την Τρίτη.

Τις τελευταίες ημέρες, οι πωλήσεις μοτσαρέλας στην Ιταλία έχουν μειωθεί κατά 30 ως 35% (σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας).

Οι ιταλικές υγειονομικές αρχές είχαν ανακοινώσει νωρίτερα την Τετάρτη ότι πολλές δεκάδες βουβάλια στην περιοχή της Νάπολης μπήκαν σε καραντίνα, όταν εντοπίστηκε στο γάλα τους διοξίνη σε υψηλότερο επίπεδο από το κανονικό.

Η Ιταλία παράγει 33.000 τόνους μοτσαρέλας το χρόνο και κυρίως στην περιοχή της Καμπανίας όπου εκτρέφονται περίπου 250.000 βουβάλια.

Το 16% της συνολικής παραγωγής της μοτσαρέλας προορίζεται για εξαγωγές.
Πηγή: skai.gr