Σχέση ονομασίας- εθνικής ταυτότητας

Σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο πρόεδρος της ΦΥΡΟΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, δήλωσε ότι η μάχη για την συνταγματική ονομασία της χώρας του, πηγάζει από την ανάγκη διαφύλαξης της εθνικής ταυτότητας.

"Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της ονομασίας και του κράτους μας, του λαού μας και της εθνικής μας ταυτότητος, η οποία είναι κάτι για το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε υποχωρήσεις. Υπήρξαν, ωστόσο, προτάσεις που δεν θίγουν την εθνική μας ταυτότητα, αλλά δίδουν επιπρόσθετη περιγραφή του πολιτεύματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει απορρίψει ακριβώς αυτές τις προτάσεις", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσερβένκοφσκι.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι αν η Ελλάδα δεν αλλάξει την θέση της, τα περιθώρια για ελιγμούς προς την εξεύρεση κάποιας λύσης θα στενέψουν.

Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι στο εγγύς μέλλον, με την εμπλοκή του διαμεσολαβητή αλλά και της Ουάσιγκτον, θα εμφανισθούν νέες δυνατότητες για την διευθέτηση του προβλήματος.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι υποστήριξε ότι είναι "άστοχη" η συζήτηση για το όνομα στο εσωτερικό της χώρας, γιατί η Ελλάδα απορρίπτει κατηγορηματικά οποιονδήποτε πολιτικό προσδιορισμό.

Ο κ. Γκρούεφσκι αναφέρθηκε και στην πρόσφατη αποχώρηση του "Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών" (DPA) από τον κυβερνητικό συνασπισμό, χαρακτηρίζοντας την "εκβιασμό".

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα θα λάβει χώρα στη Βιέννη η νέα συνάντηση Αθήνας-Σκοπίων, υπό τον Μάθιου Νίμιτς για την ονομασία της ΦΥΡΟΜ.
Πηγή: skai.gr