Αυστηρότεροι έλεγχοι

Με το επιχείρημα ότι η Ευρώπη οφείλει να ελέγξει αποτελεσματικότερα τα εξωτερικά σύνορα της, η Κομισιόν υιοθέτησε ένα πακέτο προτάσεων για την ενίσχυση των ελέγχων των ταξιδιωτών που προέρχονται από τρίτες, μη κοινοτικές χώρες.

Τις προτάσεις παρουσίασε ο αρμόδιος επίτροπος για τη δικαιοσύνη, ασφάλεια κι ελευθερία, Φράνκο Φρατίνι.

Όπως τόνισε ο κ. Φρατίνι, το 2006 οκτώ και πλέον εκατομμύρια άτομα ζούσαν παράνομα στο έδαφος της ΕΕ, οι μισοί εκ των οποίων εισήλθαν με βίζα αλλά, στη συνέχεια, παρέμειναν χωρίς χαρτιά αφού είχε τελειώσει η άδεια παραμονής τους.

Το πακέτο των μέτρων που προτείνει ο κ. Φρατίνι περιλαμβάνει ένα ηλεκτρονικό αρχείο εισόδων και εξόδων προς και από το κοινοτικό έδαφος προσώπων που προέρχονται από τρίτες μη κοινοτικές χώρες.

Στο αρχείο αυτό θα καταγράφονται εκτός από τα κλασσικού τύπου στοιχεία κάθε ταξιδιώτη και άλλα όπως π.χ το σχήμα και το χρώμα των ματιών, τα δακτυλικά αποτυπώματα κ.λ.π.

Επίσης, ένα σύστημα διαρκούς επιτήρησης των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της Ένωσης(EUROSUR).

Στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται και η ενίσχυση του ρόλου του κοινοτικού οργανισμού διαχείρισης της επιχειρησιακής συνεργασίας των κοινοτικών χωρών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης.

Παράλληλα, η Κομισιόν χαρακτήρισε "απαράδεκτη" την πρωτοβουλία των ΗΠΑ να διαπραγματευτούν με τα νέα μέλη της Ένωσης και την Ελλάδα αυστηρότερους ελέγχους των πολιτών που θέλουν να ταξιδέψουν στην Αμερική.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ ζητούν τώρα όχι μόνο τα προσωπικά στοιχεία εκείνων που επισκέπτονται τη χώρα αλλά και όσων βρίσκονται σε αεροπλάνα που απλώς υπερίπτανται του αμερικανικού εδάφους με προορισμό άλλη αμερικανική χώρα όπως λ.χ. το Μεξικό.

Επιπλέον, θέλουν να αναλάβουν οι νέες κοινοτικές χώρες της κεντρικής Ευρώπης και η Ελλάδα τη δέσμευση ότι θα υποδέχονται όλους εκείνους τους ταξιδιώτες που τους απαγορεύθηκε η είσοδος στο αμερικανικό έδαφος και οι Αρχές των ΗΠΑ τους στέλνουν πίσω.
Πηγή: skai.gr