Τσαντ - μια δίκη για τα παιδιά

Η δίκη θα επικεντρωθεί στο ερώτημα πώς αυτά τα παιδιά χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους. Σύμφωνα με την οργάνωση \"Η Κιβωτός της Ζωής\", τα παιδιά ήταν ορφανά και κατάγονταν από το Νταρφούρ που μαστίζεται από τον πόλεμο και όπου τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από το 2003.

Οι γονείς όμως ισχυρίζονται ότι τα περισσότερα παιδιά είναι από το Τσαντ και ότι τα μέλη της ανθρωπιστικής οργάνωσης τούς είχαν υποσχεθεί δωρεάν εκπαίδευση για αυτά, σε γειτονική πόλη. Με τα σχολεία στην περιοχή τους κατεστραμμένα από αντάρτες από το Σουδάν, οι γονείς είδαν στην υπόσχεση αυτή μια τελευταία ελπίδα.

«Σήμερα χωρίς το παιδί μου, έχω χάσει την χαρά της ζωής. Περνώ τον χρόνο μου, απλά περιμένοντας...», λέει μια γυναίκα

Στην Γαλλία, οι συγγενείς των κατηγορουμένων επίσης περιμένουν.

«Όλοι ανησυχούμε, αλλά εμπιστευόμαστε την δικαιοσύνη στο Τσαντ. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο. Ελπίζουμε ότι θα είναι επιεικείς, γιατί πρέπει πραγματικά να ακούσουν τις καταθέσεις των κατηγορούμενων».

Οι εργαζόμενοι της φιλανθρωπικής οργάνωσης ισχυρίζονται ότι είναι αθώοι. Σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους τους, ξεκίνησαν απεργία πείνας πρίν από μία εβδομάδα, διαμαρτυρόμενοι για την εγκατάλειψή τους -όπως λένε- από τη γαλλική κυβέρνηση.

«Είναι πολύ καταπονημένοι, πολύ απογοητευμένοι και αποθαρρυμένοι. Η απεργία πείνας τούς έχει αποδυναμώσει πολύ και η κατάσταση είναι δραματική».

Οι 11 από τους 17 Ευρωπάιους, μέλη ιπτάμενου πληρώματος και δημοσιογράφοι, οι οποίοι κρατούνταν, έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Οι εναπομείναντες 6 όμως αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης 20 ετών με καταναγκαστικά έργα αν καταδικαστούν, παρά τις νύξεις για απονομή χάριτος από τον πρόεδρο του Τσαντ και επιστροφή τους στην Γαλλία.
Πηγή: Πηγή: BBC, (επιμέλεια, Άρης Καπαράκης)