Διευρύνεται η ζώνη Σένγκεν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήργησε τους ελέγχους στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα στα εννέα νέα κράτη μέλη της, επεκτείνοντας σημαντικά τη ζώνη Σένγκεν προς τα ανατολικά. Αυτό σημαίνει ότι 400 εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα από την Βαλτική Θάλασσα μέχρι τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ακριβώς τα μεσάνυχτα, ήρθη το τελευταίο εμπόδιο της γραφειοκρατίας στα αυστροουγγρικά σύνορα, την άλλοτε πλέον φυλασσόμενη μεθόριο ανάμεσα στη Δύση και την Κομμουνιστική Ανατολή, και που σήμερα θεωρείται εμπόδιο στο κατώφλι της Ευρώπης.

Η Συνθήκη του Σένγκεν καταρτίστηκε με στόχο να διευκολυνθούν η εργασία και οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Οι Ούγγροι από όλους τους ανατολικοΕυρωπαίους πλέον θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα μέχρι την Πορτογαλία, χωρίς να χρειάζεται να επιδείξουν διαβατήριο.

Για πολλούς, ήταν η τελική πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος.

“Είμαι πολύ ευτυχισμένος που τα παιδιά μας, και τα παιδιά μου, δεν θα νιώθουν τρόμο, όπως ένιωθαν οι δικοί μου γονείς όταν πλησίαζαν τα σύνορα”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

• • Όμως, δεν είναι όλα εύκολα για τους νεοφερμένους, καθώς έπρεπε να εντείνουν τους συνοριακούς ελέγχους με τους γείτονές τους εξ ανατολάς, όπως την Ουκρανία.

Υπάρχει η ανησυχία ότι οι λαθρομετανάστες και το οργανωμένο έγκλημα θα μπορούν να ταξιδεύουν ελέυθερα απο την Βαλτική Θάλασσα μέχρι το Στενό της Μάγχης.

«Αυτή η αλλαγή μπορεί να είναι θετική και ταυτόχρονα αρνητική. Εξαρτάται από το πώς το βλέπει κάποιος. Οι έλεγχοι είχαν στόχο να εμποδίσουν την κίνηση των εγκληματιών, των φυγάδων, των κλεμμένων αυτοκινήτων» λέει ένας τσέχος συνοριοφύλακας.

Τώρα ξεκινούν οι διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την σημαντικότερη επέκταση της ζώνης Σένγκεν, που θα περιλαμβάνει πλέον 24 χώρες. Η Ελβετία θα συμμετάσχει το 2008. Όμως η Βρετανία και η Ιρλανδία παραμένουν σταθερά εκτός Σένγκεν.
Πηγή: Πηγή: BBC, (επιμέλεια, Βάνα Κουτρουλού)