Εκτεταμένη κρίση στη Σομαλία

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Μέλες Ζενάουι κατηγόρησε τα Ην. Έθνη για υπερβολές αναφορικά με την κατάσταση ανάγκης στη Σομαλία και πρόσθεσε ότι ορισμένες υπηρεσίες του ΟΗΕ προκαλούν προβλήματα στη χώρα.

Σε συνέντευξή του στο ΒΒC, ένα χρόνο αφού τα αιθιοπικά στρατεύματα βοήθησαν τις εγχώριες δυνάμεις να ανακτήσουν τον έλεγχο της πρωτεύσουσας Μογκαντίσου, ο κύριος Μέλες απέρριψε τους ισχυρισμούς των Ην. Εθνών ότι η κατάσταση στη Σομαλία αποτελεί τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση της Αφρικής. Από τη Σομαλία μεταδίδει η Κάρεν Άλεν.

Ξημερώνει στην παραλιακή πόλη Μέρκα, καθώς καταφθάνουν πολύτιμες προμήθειες.

Η χώρα έχει βυθισθεί στη βία, ο λαός απειλείται από τη λιμοκτονία, ενώ η κυβέρνηση αγωνίζεται να αποκρούσει τις επιθέσεις στους δρόμους και στη θάλασσα.

Ένας χρόνος έχει παρέλθει από την εκτεταμένη επιχείρηση για την ανατροπή των ισλαμιστών, η κατάσταση στη Σομαλία όμως παραμένει επισφαλής.

Η πειρατεία στη θάλασσα ανθεί, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να βασίζονται στη συνδρομή των στρατιωτικών δυνάμεων για να εισάγουν τα τρόφιμα στη χώρα.

Έως και 200 χιλιάδες άνθρωποι αναγκάσθηκαν προσφάτως να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των συγκρούσεων στο Μογκαντίσου.

Η Αμίνα Χασάν είναι εξαντλημένη, με τραυματικές εμπειρίες και πλέον άστεγη. Εγκατέλειψε το Μογκαντίσου πριν από δύο εβδομάδες με τον έφηβο γιο της και έξι μικρά παιδιά.

Τρομοκρατήθηκε όταν είδε τους γείτονές της να αφανίζονται σε μια βίαιη επίθεση.

\"Μένω σε ένα μέρος που λέγεται Μπακαρά, κοντά στην κεντρική αγορά. Είδα το σπίτι ενός γείτονα να πλήττεται από όλμο. Ο σύζυγος και τα έξι παιδιά σκοτώθηκαν ακαριαία. Δεν άντεξα άλλο\"!

Η συνοικία Μπακαρά στο Μογκαντίσου θυμίζει όλο και περισσότερο τη Βαγδάτη κάθε μέρα που περνά.

Έξι χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τέτοιου είδους επιθέσεις τον χρόνο που πέρασε.

Λόγω των συγκρούσεων ανάμεσα στους ισλαμιστές παραστρατιωτικούς, τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους Αιθίοπες συμμάχους τους, η περιοχή έχει μετατραπεί σε μια από τις πιο επικίνδυνες του κόσμου.

Τα στρατεύματα εδώ κατηγορούνται ότι πυροβολούν αδιακρίτως, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών αμάχων.

Για τους ισχυρισμούς αυτούς μίλησα στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας, Μέλες Ζενάουι.

\"Κοιτάξτε, καταρχάς ας εξετάσουμε τα γεγονότα. Δεν έχει σημειωθεί κανένας τέτοιου είδους ανεξέλεγκτος πυροβολισμός από την πλευρά μας\".

\"Kάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία. Παρόλ΄αυτά είναι γεγονός ότι όταν γίνονται συγκρούσεις σε κατοικημένες περιοχές, θα υπάρξουν αναπόφευκτα απώλειες μεταξύ των αμάχων. Αυτό είναι εξαιρετικά θλιβερό\".

Θλιβερή είναι και η γλώσσα που χρησιμοποιούν τα Ην. Έθνη, όπως ισχυρίζεται η Αιθιοπία.

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί στη Σομαλία ως τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στην Αφρική, καθώς πάνω από μισό εκατομμύριο είναι οι εκτοπισμένοι.

Οι ηγέτες της Αιθιοπίας απορρίπτουν τον χαρακτηρισμό ως παραπλανητικό και υπερβολικό.

\"Γνωρίζω ότι όσον αφορά το Νταρφούρ, τη Σομαλία, την Ακτή Ελεφαντοστού ή το Κογκό, τα στοιχεία αμφισβητούνται πάντα. Πιστεύω όμως ότι αυτό που δηλώνουν οι συνάδελφοί μου από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι συνήθως ακριβές, αν και στη Σομαλία δεν υπάρχει διεθνής εκπροσώπηση για να πιστοποιήσει την ακρίβεια των στοιχείων\".

Το μέλλον αυτών των κατατρεγμένων ανθρώπων είναι αβέβαιο και ζοφερό. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις βρίσκονται στα βόρεια, κοντά στο Μογκαντίσου, αλλά όχι αρκετά κοντά.

Η προοπτική σταθερότητας στις ακτές της Σομαλίας μοιάζει πιο απομακρυσμένη από ποτέ . Κάρεν Άλεν, από τη Σομαλία, για το ΒΒC
Πηγή: Πηγή: BBC, (επιμέλεια, Άρης Καπαράκης)