Μέτρα υπέρ της μαντίλας

Αποφασισμένη να προχωρήσει στη χαλάρωση των μέτρων κατά της μαντίλας εμφανίζεται η κυβέρνηση Ερντογάν με το νέο σύνταγμα που πρόκειται να ψηφιστεί στη γείτονα.

Ο Ντενγκίρ Φιράτ, αντιπρόεδρος του κόμματος δικαιοσύνης και ανάπτυξης, σχολίασε σε μια τηλεοπτική συνέντευξη, ότι το νέο σύνταγμα θα αποτελέσει λύση για χιλιάδες τουρκάλες που φοράνε μαντίλα, διαθέτοντας περισσότερο πνεύμα ελευθερίας.

Το κυβερνών κόμμα, σχεδιάζει να θέσει το νέο σύνταγμα στην τουρκική εθνοσυνέλευση το επόμενο Σάββατο 15 Δεκεμβρίου.

Το καινούργιο σύνταγμα θα αντικαταστήσει το ισχύον που ισχύει από τη δεκαετία του '80, τότε που οι στρατιωτικοί κυβερνούσαν τη χώρα, και θα ενισχύσει τις ατομικές ελευθερίες στην Τουρκία, ως υποψήφια για ένταξη χώρα στην ΕΕ.

Από την άρση της απαγόρευσης της μαντίλας θα επωφεληθούν χιλιάδες γυναίκες, στις υπηρεσίες του δημοσίου και στα πανεπιστήμια.

Το καινούργιo σύνταγμα θα αναφέρει 2 άρθρα σχετικά με τη μαντίλα: η πρώτη αναφέρει στην μη στέρηση του δικαιώματος της εκπαίδευσης με αφορμή την ένδυση, και η δεύτερη αναφέρεται στην ελευθερία των επιλογής ενδυμάτων στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης.

Πάντως, το νομοσχέδιο του κυβερνώντος κόμματος στη Τουρκία, αναμένεται να σηκώσει θύελλες αντιδράσεων από το κοσμικό κράτος, που θεωρεί τη μαντίλα ως σύμβολο του πολιτικού Ισλάμ, επομένως μια άμεση απειλή για το χωρισμό θρησκείας και πολιτείας.

Σημειώνεται ότι η κοσμική Τουρκία όχι μόνο παρατηρεί με μεγάλη ανησυχία τα επόμενα βήματα του κόμματος Ερντογάν προς την άρση της απαγόρευσης της μαντίλας, αλλά προσπαθούν να τιμωρήσουν τον ίδιο, και τον πρόεδρο της δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, επειδή οι σύζυγοι τους φοράνε μαντίλα.
Πηγή: Αkhbaralalam.net: Σάντι Αγιούμπι