Στην Τουρκία ο Πρίγκηπας Κάρολος

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και η σύζυγός του, Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης, που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη, επισκέφθηκαν τη Μονή της Χώρας.

Το πριγκιπικό ζεύγος συνόδευσε στην περιήγησή του στην περίφημη Μονή της Χώρας ο Αρμένιος πατριάρχης της Πόλης Μεσρόμπ Μουταφιάν, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Ελπιδοφόρος Λαμπρινιάδης και ο ραβίνος της Πόλης Ισάκ Χαλεβά.

Ο βοηθός μουφτής της Κωνσταντινούπολης Γιουσούφ Ιζετίν Κονούκ, υποδέχτηκε το πριγκιπικό ζεύγος και τη συνοδεία του στη Μονή της Χώρας, η οποία από τον 15ο αιώνα, μετά την Αλωση, λειτούργησε ως ισλαμικό τέμενος, το τέμενος της Χώρας Καριέ Τζαμί.

Στη δεκαετία του 1950 αποκαλύφθηκαν τα μωσαϊκά και οι τοιχογραφίες του 13ου και 14ου αιώνα και η Μονή της Χώρας έγινε μουσείο.

Ο πρίγκιπας Κάρολος άρχισε την επίσκεψή του από την Κόνια, όπου είχε πεθάνει ο Τζελαλεντίν Ρουμί ή Μεβλανά ο εξαίσιος, και παρακολούθησε τον περιστροφικό χορό των μεβλεβήδων δερβίσηδων.

Πριν από την επίσκεψή του στη Μονή της Χώρας, επισκέφτηκε το Τζαμί του Εγιούπ και το Μουσείο του Ραχμί Κοτς στις όχθες του Κερατίου.

Ο πρίγκιπας Κάρολος επίστρεψε στην Άγκυρα προκειμένου να αναχωρήσει για τη Βρετανία.

Πηγή: skai.gr