Αποδόθηκε δικαιοσύνη

Η δικαιοσύνη αποδόθηκε, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, αναφερόμενος στη
Σήμερα αποδόθηκε δικαιοσύνη, τώρα πρέπει να ατενίζουμε το μέλλον, τόνισε ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Ισπανίας, λίγα μόλις λεπτά μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ενόχους 21 από τους 28 συνολικά κατηγορούμενους και καταδίκασε τρεις από αυτούς στις μέγιστες ποινές κάθειρξης.

Τα θύματα και οι οικογένειες τους μπορούν σήμερα να αισθάνονται ανακούφιση βλέποντας ότι αποκαταστάθηκε η αλήθεια και ότι καθορίστηκε η ευθύνη των δραστών, η ετυμηγορία καταδείχνει την υποδειγματική λειτουργία των θεσμών, είπε ακόμα ο Θαπατέρο.

Η ισπανική δικαιοσύνη καταδίκασε σε ποινές κάθειρξης 40.000 ετών τρεις από τους οκτώ βασικούς κατηγορουμένους, εξέπληξε όμως, απαλλάσσοντας τον λεγόμενο Μοχάμεντ τον Αιγύπτιο από κάθε κατηγορία.

Αυτός ο τελευταίος, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Ραμπέι Οσμάν Σαγιέντ Αχμεντ, υπήρξε σύμφωνα με το κατηγορητήριο ένας από τους τρεις οργανωτές των επιθέσεων, που είχαν στοιχίσει τη ζωή 191 και τον τραυματισμό 1.841 ανθρώπων.

Οι ισπανοί βουλευτές ενέκριναν το απόγευμα με 324 ψήφους υπέρ ιστορικό νόμο για την αποκατάσταση των ξεχασμένων θυμάτων του ισπανικού εμφυλίου πολέμου και του
Ο ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο
καθεστώτος του Φράνκο (193675), ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ισπανικής εθνοσυνέλευσης Μανουέλ Μαρίν.

Ο νόμος αυτός, τον οποίο επεξεργάστηκε το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, έλαβε την υποστήριξη όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων πλην του Λαϊκού Κόμματος, κυρίου κόμματος της αντιπολίτευσης, και των εθνικιστών Καταλανών της αριστεράς ERC.

Το Λαϊκό Κόμμα ήταν στο σύνολό του αντίθετο στην ψήφιση του νόμου αυτού, υποστηρίζοντας ότι θα ανοίξει πληγές του παρελθόντος. Ωστόσο ενέκρινε 7 από τα 20 άρθρα που περιλάμβανε.

Μετά την έγκρισή του από την εθνοσυνέλευση, θα υποβληθεί για έγκριση στη Γερουσία και στη συνέχεια θα επανέλθει για να λάβει τελική έγκριση από το κοινοβούλιο ως το τέλος του έτους.
Πηγή: skai.gr