Απήγαγαν παιδιά

Η αστυνομία του Τσαντ συνέλαβε στα ανατολικά της χώρας, εννέα Γάλλους που κατηγορούνται ότι \"απήγαγαν\" περισσότερα από 100 παιδιά με σκοπό να τα δώσουν, έναντι χρημάτων, σε γαλλικές οικογένειες για υιοθεσία.

Τα συνολικά 103 μικρά παιδιά που προέρχονται από το Τσαντ αλλά και από το σπαρασσόμενο από τον εμφύλιο πόλεμο Νταρφούρ του Σουδάν, επρόκειτο να μεταφερθούν στο Παρίσι για \"ιατρικούς λόγους\" αλλά εντοπίστηκαν από αστυνομικούς της πόλης Αμπέσε προτού επιβιβαστούν σε αεροσκάφος με προορισμό τη Γαλλία.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Τσαντ, Αμπντεραμάν Τζασναμπάιλε, δήλωσε ότι οι εννέα Γάλλοι κατηγορούνται για \"εμπορία παιδιών\" και κρατούνται προσωρινά στην Αμπέσε, τη μεγαλύτερη πόλη στα ανατολικά της χώρας.

Από το Παρίσι, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες φαίνεται να οργανώθηκε η επιχείρηση μεταφοράς των παιδιών στη Γαλλία. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο, έχει ήδη ξεκινήσει δικαστική έρευνα.

Η αστυνομία του Τσαντ εμπόδισε το αεροσκάφος που θα μετέφερε τα παιδιά να απογειωθεί από την Αμπέσε. Τα παιδιά οδηγήθηκαν σε μια κοινωνική υπηρεσία της πόλης και έχουν τεθεί υπό την προστασία των τοπικών αρχών.

Το αεροσκάφος είχε ως τελικό προορισμό του το αεροδρόμιο Ρεμς-Βατρί, 160 χλμ. ανατολικά του Παρισιού, όπου αργά το απόγευμα της Πέμπτης είχαν συγκεντρωθεί περίπου 50 οικογένειες για να υποδεχτούν τα παιδιά.

Μεταξύ των συλληφθέντων υπάρχουν οκτώ μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης \"Κιβωτός της Ζωής\" η οποία είχε ανακοινώσει από τον Ιούνιο ότι θα προχωρούσε στην \"\"απομάκρυνση περίπου 1.000 παιδιών από το Νταρφούρ \"για να τα σώσει από βέβαιο θάνατο\". Ο πρόεδρος της οργάνωσης, Ερίκ Μπρετό, που περιλαμβάνεται στους συλληφθέντες, είπε ότι τα 103 παιδιά θα απομακρύνονταν για ιατρικούς λόγους με προορισμό το Παρίσι, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του Τσαντ.

Πάντα σύμφωνα με το δημόσιο ραδιόφωνο της χώρας, τα παιδιά δεν είναι άρρωστα. Τα μέλη της οργάνωσης \"έβαλαν επιδέσμους στα κεφάλια και στα πόδια τους για να δώσουν την εντύπωση ότι είναι άρρωστα\", ανέφερε.

Το ένατο άτομο που έχει συλληφθεί είναι ο δημοσιογράφος του πρακτορείου Capa, Μαρκ Γκαρμιριάν.

Μέλη της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (HCR) επισκέφθηκαν τα παιδιά. \"Είναι φοβισμένα και σοκαρισμένα αλλά φαίνονται καλά στην υγεία τους\", είπε η εκπρόσωπος της HCR στο Τσαντ, Ανέτ Ρερλ, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται \"νερό, γάλα, φαγητό\".

Η Ρερλ είπε ότι τα παιδιά είναι ηλικίας από ενός έως εννέα ετών. Αύριο, σε συνεργασία με τη Unicef, η HCR σκοπεύει να εξακριβώσει από πού προέρχονται και πώς έφτασαν μέχρι την Αμπέσε.

Διπλωματική πηγή από το Παρίσι είπε ότι τα παιδιά κατάγονται \"πιθανότατα\" από το Νταρφούρ και \"αναμφίβολα επίσης και από το Τσαντ\" όπου υπάρχουν πολλοί προσφυγικοί καταυλισμοί, κοντά στα σύνορα με το Σουδάν. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι περίπου 300 οικογένειες, στην πλειοψηφία τους από τη Γαλλία, έδωσαν από 2.800 έως 6.000 ευρώ για να αποκτήσουν ένα παιδί.

Ωστόσο, μια γυναίκα που ζήτησε εθελοντικά να φιλοξενήσει ένα παιδί στη Γαλλία δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν πρόκειται για \"εμπορία παιδιών\". \"Στόχος της επιχείρησης ήταν να σωθούν τα παιδιά από το θάνατο\", είπε.
Πηγή: skai.gr