Φρικτό γεγονός η Αρμενική Γενοκτονία

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις ζήτησε από τους αμερικανούς κοινοβουλευτικούς να μην ψηφίσουν την απόφαση που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπήρχε μια επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία.

\Είναι τώρα μια στιγμή πολύ ευαίσθητη με την Τουρκία\, τόνισε η κ. Ράις μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η επιτροπή αυτή πριν από δύο εβδομάδες ψήφισε μη δεσμευτική απόφαση με την οποία χαρακτήριζε γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων στη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Η έγκριση της απόφασης αυτής θα προκαλούσε μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, που γειτονεύει με το Ιράκ και είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή αυτή.

\Έχουμε στρατηγικά συμφέροντα εξαιρετικά σημαντικά με τους Τούρκους\ υπενθύμισε η κ. Ράις και αναφερόμενη ειδικά στη σφαγή των Αρμενίων, αρκέστηκε να την χαρακτηρίσει ένα \ φρικτό\ γεγονός αλλά επέμεινε ότι \όλα έγιναν επί οθωμανικής αυτοκρατορίας ενώ τώρα δεν υπάρχουν πλέον Οθωμανοί\.

Η κ. Ράις πρόσθεσε ότι είχε διαβουλεύσεις την προηγουμένη με τον αρμένιο πρωθυπουργό, Σέρτζ Σερτζιάν, και πρόσθεσε ότι ζήτησε και από τις δύο πλευρές, τόσο τους Τούρκους όσο και τους Αρμένιους, να εργαστούν από κοινού ώστε να εξομαλύνουν τις ιστορικές τους διαφορές.

\Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η ψήφιση αυτής της απόφασης για την γενοκτονία των Αρμενίων θα βλάψει εξαιρετικά πολύ τις σχέσεις μας με την Τουρκία\, επέμεινε η κ. Ράις.

Και ο πρόεδρος Μπους ζήτησε από το Κογκρέσο να μην ψηφίσει την επίμαχη αυτή απόφαση.

Διαδηλωτής κατά του πολέμου κουνούσε τα αιματοβαμμένα χέρια του μπροστά στο πρόσωπο της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις την ώρα που \\βρισκόταν στο Κογκρέσο, φωνάζοντάς της ότι είναι \εγκληματίας πολέμου\, αλλά οδηγήθηκε σηκωτός εκτός της αίθουσας και κρατείται από την αστυνομία.

Η κ. Ράις, αρχιτέκτονας της πολιτικής του προέδρου Μπούς για το Ιράκ, φάνηκε να παραμένει απαθής από το επεισόδιο, που συνέβη την ώρα που έμπαινε στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου έκανε ομιλία για την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή.

Ο επικεφαλής της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Τομ Λάντος, Δημοκρατικός από την Καλιφόρνια, ζήτησε από τους αστυνομικούς να πετάξουν έξω από την αίθουσα και άλλους διαδηλωτές οι οποίοι επειδή δεν προέβησαν σε καμία απρέπεια αντιστέκονταν και ρωτούσαν τα όργανα της τάξης :\Τι κάνετε; Γιατί μας βγάζετε έξω;

Η αστυνομία ανακοίνωσε αργότερα ότι κρατούνται τρία άτομα με την κατηγορία της ενόχλησης των εργασιών του Κογκρέσου.

Πάντως η κ. Ράις υπερασπίστηκε το σχέδιό της για την διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή αναγνωρίζοντας πάντως ότι υπάρχουν αρκετές δυσκολίες στο να πειστούν ορισμένοι άραβες σύμμαχοι να μετάσχουν στη διάσκεψη.

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας της διάσκεψης η κ. Ράις απάντησε ότι με βάση το σχέδιο \θα επιχειρηθεί μια ενίσχυση των μετριοπαθών δυνάμεων και μια αποδυνάμωση των δυνάμεων του εξτρεμισμού\.
Πηγή: skai.gr