Το συνέδριο του κινεζικού ΚΚ

Το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας που τελείωσε ήταν η πολυπληθέστερη πολιτική συγκέντρωση στελεχών των τελευταίων πέντε χρόνων.

Την τελευταία ημέρα των εργασιών του Συνεδρίου οι 2.200 εκπρόσωποι του κόμματος που συγκεντρώθηκαν στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο εξέλεξαν τα 200 μέλη της κεντρικής επιτροπής του κόμματος.

Το συνέδριο αποφάσισε να περιλάβει στο καταστατικό του κόμματος την \επιστημονική θεώρηση της ανάπτυξης\ του προέδρου Χου.

Ο Χου κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου είχε ζητήσει τη βελτίωση του συστήματος της πολιτικής διαβούλευσης, του δημοκρατικού ελέγχου, της συμμετοχής στα πολιτικά πράγματα, καθώς και καλύτερη εφαρμογή του Συντάγματος, των νόμων και ενός αποτελεσματικότερου συστήματος διακυβέρνησης.

Ο Χου εκτιμάται ότι θα επενεκλεγή για μια δεύτερη θητεία ως γενικός γραμματέας του ΚΚ Κίνας μετά την αυριανή συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής.

Ωστόσο στον κατάλογο των υποψηφίων για την κεντρική επιτροπή δεν περιλαμβάνεται πλέον ο αντιπρόεδρος Ζενγκ Κινγκχόνγκ.

Ο 68χρονος Ζενγκ, καθώς και άλλα δύο σημαίνοντα στελέχη, ο Λούο Γκαν, 72 ετών και ο Γου Γκουανζένγκ, 69 ετών, έμειναν εκτός κεντρικής επιτροπής.

Η αποχώρησή τους θεωρείται ως ενίσχυση του προέδρου Χου Ζιντάο, ο οποίος επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το 17ο συνέδριο του κόμματος για να παγιώσει την εξουσία του και να ορίσει μια νέα ομάδα κομματικών και κρατικών στελεχών, η σύνθεση της οποίας αναμένεται να γίνει γνωστή αύριο μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής.

Εκτιμάται ότι από τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής θα εκλεγεί μια νέα γενιά στελεχών που θα κυβερνήσουν τη χώρα μέχρι το 2012.

Πηγή: skai.gr