Δολοφονίες στο Νταρφούρ

Τρεις οδηγοί φορτηγών που εργάζονταν για το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού, ή WFP, του ΟΗΕ σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες από πυρά αγνώστων στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν, η οποία ταλανίζεται από συνεχιζόμενα επεισόδια βίας παρά τα σχέδια ειρήνευσης.

Οι δύο οδηγοί σκοτώθηκαν ενώ εκτελούσαν τακτική αποστολή διανομής τροφίμων. Ο τρίτος δολοφονήθηκε την 12η Οκτωβρίου. Στο πρώτο περιστατικό διαπιστώθηκε και η ληστεία ποσοτήτων τροφίμων.

Το WFP εξέφρασε \βαθιά θλίψη και σοκ\ λόγω της δολοφονίας \αυτών των γενναίων ανδρών, που γνώριζαν τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν αλλά συνέχιζαν να εργάζονται ακούραστα για να μετριάσουν τα δεινά και να διανείμουν τρόφιμα στα πλήθη των πεινασμένων στο Νταρφούρ\, όπως ανέφερε ανακοίνωση που υπογράφει ο Κένρο Οσιντάρι, εκπρόσωπος του στο Σουδάν.

Το WFP έχει προσλάβει περίπου 2.000 οδηγούς στο Σουδάν, όπου διανέμονται τρόφιμα σε 3 εκατομμύρια. ανθρώπουςπρόκειται για την μεγαλύτερη τέτοια επιχείρηση του Προγράμματος παγκοσμίως.

Οι εργαζόμενοι στο WFP διαμαρτύρονται συχνά για τις φρικτές συνθήκες εργασίας στην περιοχή, όπου τα συνεχή επεισόδια βίας και η απροθυμία της κυβέρνησης και των παρατάξεων των ανταρτών δυσχεραίνουν σε σημαντικό βαθμό το έργο τους.

Η είδηση των δολοφονιών έγινε γνωστή την ημέρα που ο επικεφαλής του WFP στη Σομαλία συνελήφθη από στρατιώτες, εξωθώντας το να διακόψει την διανομή βοήθειας στη χώρα αυτή.
Πηγή: skai.gr