Κλείσιμο

Τα γενέθλια του Γκίντερ Γκρας

Τα ογδοηκοστά του γενέθλια γιορτάζει ο Γκύντερ Γκρας, ο γερμανός συγγραφέας που συγκαταλέγεται στους κορυφαίους εν ζωή λογοτέχνες της γηραιάς ηπείρου και ο οποίος σύμφωνα με την απόφαση της Σουηδικής Ακαδημίας για την απονομή του βραβείου Νόμπελ, έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα μία αυθεντική υπηρεσία.

Για κάποιους στην χώρα του είναι μία κορυφαία μορφή της λογοτεχνίας, ένας υπέροχος συγγραφέας, για άλλους είναι ένας αυτοδιορισμένος ηθικοδιδάσκαλος της μεταπολεμικής Γερμανίας ο οποίος επιτέθηκε στους συμπατριώτες του για την συλλογική αμνησία του ναζισμού, ενώ ο ίδιος δεν είχε καταφέρει να διατηρήσει στη μνήμη του τα δικά του ολισθήματα σε ό,τι αφορά στο δικό του ναζιστικό παρελθόν.

Για μένα ο Γκύντερ Γκρας είναι ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής μας και θαυμάζω την ακαμψία του, το κουράγιο του και τις απελευθερωτικές πεποιθήσεις του, δήλωσε ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ο Γκρας, ο τελευταίος νομπελίστας του 20ου αιώνα γεννήθηκε από γερμανοπολωνούς γονείς στο Γκντανσκ της Πολωνίας. Η διεθνής του επιτυχία ήλθε το 1958 με το Tενεκεδένιο Ταμπούρλο ένα αλληγορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην γενέτειρά του και που στη συνέχεια έγινε μία πολύ επιτυχής ταινία από τον σκηνοθέτη Φόλκερ Σλέντορφ.

Όταν εκδόθηκε το Τενεκεδένιο Ταμπούρλο ήταν σαν η γερμανική λογοτεχνία να λάμβανε ως δώρο ένα νέο ξεκίνημα μετά δεκαετίες γλωσσικής και ηθικής καταστροφής, σημείωσε στην απόφασή της για την απονομή του Νόμπελ, η Σουηδική Ακαδημία.

Αριστερός και ειρηνιστής ο Γκρας αναμείχθηκε στην πολιτική το 1960 όταν συμμετείχε στις εκλογικές εκστρατείες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος υπό την ηγεσία του Βίλι Μπραντ, υποστηρίζοντας μία Γερμανία χωρίς φανατισμούς και ολοκληρωτικές ιδεολογίες, προσηλωμένη στην ειρήνη και στα περιβαλλοντικά κινήματα.

Υπήρξε σκληρός επικριτής της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ και εξέφρασε την άποψη ότι η στρατιωτική ισχύς δεν είναι αρκετή για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία. Χρειάζεται μία παγκόσμια ισορροπία μεταξύ του βορρά και του νότου έλεγε.

Το 2006 στο βιβλίο του Ξεφλουδίζοντας το Κρεμμύδι, ο Γκρας παραδέχθηκε ότι για ένα μικρό χρονικό διάστημα, πριν από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν μέλος των Waffen SS του Χίτλερ. Το 1944, κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας, τραυματίστηκε, συνελήφθη και έμεινε αιχμάλωτος των Αμερικανών μέχρι τη λήξη του πολέμου.

Μετά την έκδοση του βιβλίου αυτού, κάποιοι ζήτησαν να του αφαιρεθεί τόσο το βραβείο Νόμπελ, όσο και η ιδιότητα του επίτιμου δημότη του Γκντανσκ.

Για τον Γκρας, το μέλλον δείχνει όλο και πιο πειθαρχημένο ενόψει των προσφάτων εκκλήσεων των αρχών για παρακολούθηση των e mail των πολιτών με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Όπως είχε πει πρόσφατα σε συνέντευξη του, προς το παρόν, είμαστε έτοιμοι να αποσυνθέσουμε τη δημοκρατία, ένας υστερικός φόβος της τρομοκρατίας μας μετατρέπει όλο και περισσότερο σε ένα έθνος υπό επιτήρηση.

Σήμερα στα 80 του, ο Γκρας ζει με τη δεύτερη σύζυγο του, Ούτε, στο Λιούμπεκ, μία παραλιακή πόλη της βόρειας Γερμανίας, όπου ένα μικρό μουσείο, το οποίο λέγεται Οίκος Γκύντερ Γκρας εκθέτει τα χειρόγραφα ορισμένων από τα έργα του.
Πηγή: skai.gr