Φονικός τυφώνας στο Βιετνάμ

Ο απολογισμός των θυμάτων από το πλήγμα του τυφώνα Λεκίμα και τις πλημμύρες που ακολούθησαν στο Βιετνάμ έφθασε τους 71 νεκρούς, ενώ 15 άνθρωποι παρέμεναν αγνοούμενοι, και οι αρχές εξέφραζαν φόβους για το ξέσπασμα επιδημιών σε περιοχές που εξακολουθούν να είναι πλημμυρισμένες.

Ο Ερυθρός Σταυρός έκανε διεθνή έκκληση για τη συγκέντρωση 2,7 εκατ. δολαρίων ως κατεπείγουσας βοήθειας για τους 193.000 πληγέντες από τις πλημμύρες, που χαρακτηρίζονται ως οι χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών σε πολλές περιοχές της ασιατικής χώρας.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατέστρεψαν και προκάλεσαν ζημιές σε 134.000 κατοικίες ενώ πλημμύρισαν 160.000 εκτάρια ορυζώνων και άλλων καλλιεργειών, σύμφωνα με τις αρχές.

Οργανώσεις βοήθειας και διάσωσης καθώς και 34.000 στρατιώτες αναζητούν ακόμη θύματα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων διάρροιας και ασθενειών μεταδιδόμενων από κουνούπια έχει αυξηθεί, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο VTV, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχους και επιδημιολόγους, το γεγονός ότι πολλά πηγάδια έχουν μολυνθεί και ότι υπάρχουν πολλές νέες εστίες επώασης κουνουπιών δημιουργεί ανησυχίες για το ξέσπασμα επιδημιών.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι παρέχει ως άμεση βοήθεια 100.000 δολάρια διαμέσου της USAID στον Ερυθρό Σταυρό στο Βιετνάμ.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Νγκουγέν Ταν Ντουνγκ, που περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές, κάλεσε τις τοπικές αρχές να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στις πρώτες ανάγκες των πληγέντων.
Πηγή: skai.gr