Μπους: Δεν είμαι εχθρός του Ισλάμ

Ο πρόεδρος Μπους διαβεβαιώνει εκ νέου ότι δεν είναι εχθρός του Ισλάμ.

Ερωτηθείς στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Al Arabiya, αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο ανταγωνιστικό του Al Jazeerah, το οποίο η Ουάσινγκτον θεωρεί εχθρικό προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι δεν είναι αλήθεια πως είναι εχθρός του Ισλάμ, και υποστήριξε πως το γεγονός ότι πολλοί μουσουλμάνοι το πιστεύουν δείχνει ότι οι εξτρεμιστές έχουν κάνει καλή δουλειά στην προπαγάνδα.

Πιστεύω, είπε ο κ. Μπους, ότι το Ισλάμ είναι μια μεγάλη θρησκεία που κηρύσσει την ειρήνη. Και πιστεύω ότι οι άνθρωποι που δολοφονούν αθώους για να επιτύχουν πολιτικούς σκοπούς δεν είναι θρησκευόμενοι, είπε ο Μπους, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης που διέθεσε ο Λευκός Οίκος.

Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν είναι ένας πόλεμος εναντίον των Μουσουλμάνων, είπε ο Μπους, ο οποίος είπε πως πιστεύει ότι ο θεός είναι παγκόσμιος και ότι πιστεύει πως ο θεός στον οποίο πιστεύουν οι μουσουλμάνοι είναι ο ίδιος θεός στον οποίο πιστεύει και ο ίδιος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας για τον πόλεμο στο Ιράκ και την Αμερικανική πολιτική στην Μέση Ανατολή, μίλησε για αποφάσεις που αποσκοπούσαν στην άμυνα των ΗΠΑ και στην ελευθερία της περιοχής.

Σε ενημέρωση Τύπου ενόψει της επικείμενης επίσκεψης των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας Ράις και Γκέιτς στη Μόσχα, η οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή hspace=4εβδομάδα, έπειτα από σχετική συμφωνία μεταξύ των Προέδρων Μπους και Πούτιν στις πρόσφατες συνομιλίες τους στο Μέιν, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ντάνιελ Φριντ, υποστήριξε ότι οι αμερικανορωσικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από διαφωνίες σε θέματα όπως η αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ στην Ευρώπη, για την οποία η Μόσχα έχει απειλήσει ότι θα αποχωρήσει από την συμφωνία CFE (Conventional Armed Forces) στις 12 Δεκεμβρίου, και το Κόσοβο, ενώ συνεργάζονται στο θέμα της Βορείου Κορέας και έχουν επί μέρους διαφωνίες σε ζητήματα τακτικής για το θέμα του Ιράν.

Τόνισε, ωστόσο, ότι οι δυο χώρες, από άποψη στρατηγικής, έχουν αντικειμενικά κοινά συμφέροντα που τις φέρνουν κοντά, όπως η ανάγκη για στρατηγική σταθερότητα σε χαμηλά επίπεδα εξοπλισμών, η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης και η αντιμετώπιση κοινών κινδύνων, και ως εκ τούτου πρέπει να σημειώσουν πρόοδο στην υπέρβαση των διαφωνιών που υπάρχουν στις σύνθετες, όπως τις χαρακτήρισε, διμερείς τους σχέσεις.

Κληθείς να σχολιάσει τη διαφωνία των δυο χωρών στο θέμα του Κοσόβου και αν εκτιμά ότι αυτή θα οδηγηθεί σε σύγκρουση ΜόσχαςΟυάσιγκτον μετά τις 10 Δεκεμβρίου, ο κ. Φριντ εξέφρασε την ελπίδα ότι η διεθνής κοινότητα θα στηρίξει ένα ψήφισμα για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου κατά τρόπο πρακτικό και σοβαρό, που οδηγεί την περιοχή μπροστά, ενώ σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ δίδουν έμφαση στην υποστήριξη της Τρόικας, της οποίας η εντολή λήγει στις 10 Δεκεμμβρίου.

Ερωτηθείς αν προβλέπει ότι οι Ρώσοι θα προβούν σε αντίποινα για τις εξελίξεις στο Κόσοβο, μέσω ενεργειών πίεσης προς τον Καύκασο και στη Γεωργία, ο κ. Φριντ χαρακτήρισε την ερώτηση εύλογη, εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό δεν θα συμβεί, και ότι οι διαπραγματεύσεις θα αποδώσουν.

Σε ερώτηση, τι σημαίνει ο όρος άνευ αδικαιολόγητης καθυστέρησης που χρησιμοποιείται από Αμερικανούς αξιωματούχους για την επίλυση του Κοσόβου, ο κ. Φριντ απήντησε πως είναι λογικό ότι θα πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα ότι μετά τις 10 Δεκμεβρίου η διαπραγματευτική εντολή λήγει και θα πρέπει να έχουμε αποφάσεις, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Ερωτηθείς, τι θα πουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία την επομένη της πιθανής έγκρισης ψηφίσματος του Κογκρέσου για την αρμενική γενοκτονία, το οποίο θα τεθεί προς ψηφοφορία hspace=4την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Φριντ τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση αντιτίθεται στο σχετικό ψήφισμα της Βουλής, διότι θα προκαλέσει σοβαρή βλάβη στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και στα συμφέροντα των ΗΠΑ, θα βλάψει τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, οι οποίες βασίζονται στη διέλευση μέσω Τουρκίας, ενώ συνολικά προκαλεί περισσότερη ζημία από ό,τι οφέλη και δεν προωθεί την τουρκοαρμενική συμφιλίωση.

Ανέφερε δε ότι σε αυτό το ψήφισμα δεν αντιτίθεται μόνη η κυβέρνηση, αλλά και όλοι οι εν ζωή πρώην υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, οι οποίοι σε επιστολή τους προς την Πρόεδρο της Βουλής Νάνσυ Πελόσι τόνισαν ότι το ψήφισμα αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή, και την ασφάλεια των αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Πρόσθεσε ότι κανείς δεν αρνείται πως μια τρομερή και αδικαιολόγητη τραγωδία μαζικών δολοφονιών και αναγκαστικής εξορίας έπληξε πλέον του 1,5 εκατομμυρίου αθώων Αρμενίων στα τέλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1915, αφού πρόκειται για ιστορικά γεγονότα, τα οποία ο Πρόεδρος Μπους και ο Πρόεδρος Κλίντον προηγουμένως έχουν επισήμως αναγνωρίσει.

Συνεπώς, η κυβέρνηση δεν αρνείται τίποτε, αλλά δεν πιστεύουμε ότι το ψήφισμα αυτό θα προωθήσει την υπόθεση είτε της ιστορικής αλήθειας είτε της τουρκοαρμενικής συμφιλίωσης είτε τα συμφέροντα των ΗΠΑ και για αυτό αντιτιθέμεθα, υπογράμμισε.

Απαντώντας τέλος, σε ερώτηση, αν αναμένονται αντίποινα της Τουρκίας δια του περιορισμού πρόσβασης των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ μέσω τουρκικού εδάφους, ο κ. Φριντ δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να συζητήσει μια πιθανή τουρκική αντίδραση σε ένα ψήφισμα που ευελπιστεί ότι δεν θα εγκριθεί, παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι η τουρκική αντίδραση θα είναι πολύ έντονη και προειδοποίησε ότι πρέπει να έχουμε στο νου μας πόσο πολύ εξαρτώμεθα και πόσο πολύ εξαρτώνται οι στρατιώτες μας και πόσο πολύ εξαρτάται η ιρακινή οικονομία από μεταφορές που προέρχονται από την Τουρκία ή μέσω Τουρκίας.
Πηγή: skai.gr