Ειρηνευτική δύναμη στο Νταρφούρ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης από στρατιώτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και αστυνομικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών για την ενίσχυση της ασφάλειας, κατά μήκος των συνόρων της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και του Τσαντ.

Βασικός σκοπός της αποστολής είναι η προστασία των χιλιάδων αμάχων προσφύγων στην περιοχή των συνόρων μεταξύ των τριών χωρών αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κρίσης στο Νταρφούρ από επιδρομές πολιτοφυλακών από το Σουδάν.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, μόνο στο Τσάντ οι πρόσφυγες από το Νταρφούρ φτάνουν τους 236.000.

Εμπνευστής αυτής της πρωτοβουλίας είναι η Γαλλία, της οποίας και οι δύο χώρες υπήρξαν πρώην αποικίες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί πίεσε για την υιοθέτηση ψηφίσματος που θα δίνει στα στρατεύματα το δικαίωμα να προσφεύγουν στα όπλα.

Μέχρι σήμερα, οι ευρωπαϊκές ειρηνευτικές δυνάμεις στην περιοχή δεν είχαν το δικαίωμα να προσφεύγουν στην βίας.

Αντ΄ αυτού δίδασκαν τις τοπικές δυνάμεις, σε Τσαντ και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία να το κάνουν.

Η ειρηνευτική δύναμη θα αποτελείται από 3.000 Ευρωπαίους στρατιώτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων από την Γαλλία. Τριακόσια ακόμα άτομα θα περιλαμβάνονται στην δύναμη αστυνόμευσης του ΟΗΕ.

Μία από τις κύριες αποστολές τους θα είναι να επιβλέπουν την ασφάλεια των προσφυγικών καταυλισμών που έχουν δημιουργηθεί.

Η δυναμική γαλλική πρωτοβουλία πάντως έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Ο Φαμπρίς Ταρί, πρόεδρος του ιδρύματος Σαρβί, οργάνωσης που στοχεύει στην διακοπή βοήθειας και υποστήριξης διεφθαρμένων και αντιδημοκρατικών καθεστώτων από το Γαλλικό κράτος δήλωσε σχετικά στο BBC: Η Γαλλία δεν είναι η κατάλληλη ειρηνοποιός δύναμη στην περιοχή. Ιστορικά έχει συνεισφέρει περισσότερο στους πολέμους εκεί, παρά στην ειρήνη.

Οι προτάσεις του κ. Σαρκοζί πάντως υιοθετήθηκαν από τους περισσότερους μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι εξαρτάται από την σουδανική κυβέρνηση το αν θα αφήσει τις διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις να ασκήσουν το έργο τους στο Νταρφούρ.

Περιμένουμε από τον πρόεδρο Μπασίρ αλλά και από τους αντάρτες να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός κατά την διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η πρόκληση για την ειρηνευτική δύναμη θα είναι να μην επιτρέψει η αναταραχή στο Νταρφούρ να αποσταθεροποιήσει τις γειτονικές χώρες.

Αλλά οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες...

Πριν ακόμα σταλούν οι ευρωπαϊκές ειρηνευτικές δυνάμεις ο Τιμάν Ερντιμί, αρχηγός της ομάδας ανταρτών στο Τσαντ, φρόντισε να προειδοποιήσει τις ειρηνευτικές δυνάμεις να μην φερθούν ως δύναμη ένοπλης επέμβασης, λέγοντας ότι σε αυτή την περίπτωση τα στρατεύματα του θα αντισταθούν.
Πηγή: Πηγη:BBC (Επιμέλεια: Άρης Καπαράκης