Νεκροταφεία στη Μόσχα

Η μείωση του προσδόκιμου ζωής και η άνθιση της κτηματομεσιτικής αγοράς έχουν αναπάντεχες επιπτώσεις στην Μόσχα, αφού καθίσταται δύσκολη η ανεύρεση τόπων ενταφιασμού. Ήδη υπάρχει πρόβλημα με τα νεκροταφεία των διασήμων. Την ίδια ώρα, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποδοκιμάζει σθεναρά την εναλλακτική της αποτέφρωσης.

Στην Μόσχα, οι επιφανείς προσωπικότητες ενταφιάζονται στο νεκροταφείο Νοβοντεβίτσι, κάτι αντίστοιχο με το κοιμητήριο του Χάιγκεϊτ στο Λονδίνο, του Άρλινγκτον στη Νέα Υόρκη και του Περ Λασέζ στο Παρίσι.

Το νεκροταφείο αυτό - στην κυριολεξία - είναι γεμάτο από τους διάσημους, τους σημαντικούς και ίσως τους διαβόητους ανθρώπους της Ρωσίας. Για παράδειγμα, εκεί βρίσκεται ο τάφος του ηγέτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης Νικίτα Χρουτσόφ. Ο τάφος του γνωστότερου μυθιστοριογράφου της Ρωσίας, του Άντον Τσέχοφ. Και επίσης το μνήμα του συνθέτη Σοστακόβιτς.

Το πρόβλημα τώρα είναι ότι αυτό το νεκροταφείο είναι υπερπλήρες. Και δεν είναι μόνο οι διάσημοι της Ρωσίας, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να βρουν μια θέση για την τελευταία κατοικία τους.

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι σε ένα από τα παλιότερα κοιμητήρια της Μόσχας, το Ντανιλόφσκαγια, οι αρχές πλέον σκάβουν και στην άσφαλτο του δρόμου, που περνάει δίπλα από το νεκροταφείο, για να θάψουν περισσότερους ανθρώπους.

Την ίδια ώρα, οποιαδήποτε προσπάθεια να ξεπεραστεί το πρόβλημα με την εναλλακτική της αποτέφρωσης προσκρουεί στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία την θεωρεί παγανιστικό έθιμο. Και το αποδοκιμάζει σθεναρά.

Κάθε χρόνο, η Μόσχα πρέπει να βρει χώρο για να ενταφιάσει περίπου 70 χιλιάδες ανθρώπους. Ένα οικόπεδο μπορεί να πωλείται έναντι 20 χιλιάδων δολαρίων. Και σε πέντε χρόνια δεν θα υπάρχει κανένα διαθέσιμο. Φαίνεται απίστευτο, όμως στην μεγαλύτερη χώρα του κόσμου δεν υπάρχει χώρος για τον ενταφιασμό των νεκρών.
Πηγή: Πηγή: BBC, (επιμέλεια, Βάνα Κουτρουλού)