Οι θάνατοι παιδιών παγκοσμίως

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιάτην UNICEF οι θάνατοι παιδιών παγκοσμίως έχουν μειωθεί. Πεθαίνουν τώρα λιγότερα παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Αυτά βέβαια είναι καλά νέα. Υπάρχουν όμως και ακόμη καλύτερα. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί οφείλεται σε απλές λύσεις, που δεν κοστίζουν πολύ. Κάποιοι όμως λένε ότι δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τους αριθμούς.

Ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν πριν τα πέμπτα γενέθλιά τους, θεωρείται ενδεικτικός της κατάστασης της δημόσιας υγείας μιας χώρας.

Και αυτό, γιατί οι περισσότεροι θάνατοι παιδιών είναι αποτρέψιμοι, αν ληφθούν βασικά προληπτικά μέτρα.

Σύμφωνα με την UNICEF, η δημοσιοποίηση της έκθεσης αυτής αποτελεί ορόσημο στην μάχη κατά της παιδικής θνησιμότητας.

Οι παιδικοί θάνατοι μειώθηκαν από 13 εκατομμύρια που ήταν το 1990, σε 9,7 εκατομμύρια το 2006. Αυτό, οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως στα καλύτερα προγράμματα 'ανοσοποίησης', στο γεγονός ότι περισσότερες μητέρες σε ολόκληρο τον κόσμο θηλάζουν, και στο γεγονός ότι χρησιμοποιούνται ευρέως κουνουπιέρες, για να αποτραπεί η διάδοση της ελονοσίας.

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της έκθεσης είναι η περίπτωση της Κίνας. Το 1990, 45 στα 1000 παιδιά κάτω των πέντε ετών εκεί, πέθαιναν. Τώρα ο αριθμός έχει μειωθεί κατά το ήμισι, σε 24 στα 1000 παιδιά.

Αν και περισσότεροι από τους μισούς θανάτους παιδιών παγκοσμίως σημειώθηκαν στην υποσαχάρια Αφρική, υπήρξε κάποια πρόοδος εκεί.

Ο αριθμός των παιδιών που πέθαναν χωρίς λόγο στην Τανζανία έχει μειωθεί κατά 25%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται κυρίως στην υγειονομική περίθαλψη στην περιοχή.

Γνωρίζουμε ότι βοηθά το να έχουν οι άνθρωποι εύκολη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πρόσβαση, αλλά και κάποιοι που δεν έχουν, γιατί ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, δεδομένης της προόδου που έχει σημειωθεί στην ιατρική και στις επικοινωνίες τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η παιδική θνησιμότητα θα έπρεπε να μειώνεται με ταχύτερους ρυθμούς.

Η UNICEF υποστηρίζει ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι ότι οι αριθμοί αυτοί δείχνουν πως είναι δυνατόν να σημειωθεί πραγματική πρόοδος.
Πηγή: Πηγή: BBC, (επιμέλεια, Στέφη Μπαρμπετσέα)