Κλείσιμο

Μαζικές συλλήψεις ισλαμιστών στη Μέκκα

Στις συλλήψεις 135 ατόμων που θεωρούνται ύποπτοι ως συμπαθούντες των ισλαμιστών μαχητών, προχώρησε αυτήν την εβδομάδα η σαουδαραβική αστυνομία σε επιχείρηση σκούπα στη Μέκκα, την ιερή πόλη των μουσουλμάνων.

Σύμφωνα με την ημιεπίσημη εφημερίδα αλ Ριάντ πρόκειται για άνδρες διαφορετικών εθνικοτήτων και οι έρευνες για να διαπιστωθεί εάν έχουν δεσμούς με καταζητούμενους μαχητές συνεχίζονται.

Από το 2003 η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει μία εκστρατεία μαχητών που συνδέονται με την αλ Κάιντα gia να διώξουν όλους τους ξένους από την χώρα και να ανατρέψουν τη μοναρχία την οποία βλέπουν ως αντιϊσλαμική εξαιτίας της στενής της συμμαχίας με τις ΗΠΑ.

Πριν από λίγους μήνες είχαν συλλάβει άλλα 172 άτομα τα οποία κατηγορήθηκαν ότι δημιούργησαν ένοπλους πυρήνες στην τεράστια χώρα της ερήμου που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου παγκοσμίως.

Το Φεβρουάριο, μαχητές είχαν σκοτώσει τέσσερις γάλλους τουρίστες.

Δεκάδες χιλιάδες Σιίτες πιστοί προχωρούν με τα πόδια προς το τέμενος του Ιμάμη Μουσά αλ Καντίμ στη Βαγδάτη για να συμμετάσχουν στο ετήσιο σιιτικό προσκύνημα προς τιμήν ενός από τους 12 ιμάμηδες που τιμούν και ενώ σύμφωνα με την αστυνομία τις πρώτες ώρες του προσκυνήματος δεν καταγράφηκαν επεισόδια.

Η σιιτική τηλεόραση al Furat μετέδωσε εικόνες ανθρώπων να συρρέουν σφιχτά αλλά ειρηνικά μπροστά στους τοίχους του τεμένους με το χρυσό θόλο. Πολλοί άνθρωποι
Ισλαμικό τέμενος στη Βαγδάτη
κρατούσαν σημαίες, έψαλαν και χτυπούσαν τα στήθη τους, μια παραδοσιακή σιιτική χειρονομία τελετουργικού θρήνου ενώ άλλοι κουβαλούσαν συμβολικά πράσινα φέρετρα του Καντίμ, ενός σιίτη μάρτυρα που φυλακίστηκε και δηλητηριάστηκε στη Βαγδάτη πριν από 1200 χρόνια. 

Η  κυκλοφορία οχημάτων στους δρόμους της Βαγδάτης έχει απαγορευθεί για να αποτραπούν επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα ενώ έχουν αναπτυχθεί και μονάδες του στρατού για επιπλέον ασφάλεια

Τα ετήσια προσκυνήματα προς τιμήν του Καντίμ προσέλκυσαν πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους μετά από την πτώση του σουνίτη στο θρήσκευμα Σαντάμ αλλά οδήγησαν και σε μία από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις στο Ιράκ το 2005 όταν περίπου 1000 άτομα σκοτώθηκαν πάνω σε μία γέφυρα του Τίγρη, γεμίζοντας πτώματα τον ποταμό, στον πανικό που δημιουργήθηκε από τη φήμη ότι υπάρχει ανάμεσα τους βομβιστής αυτοκτονίας.

Εφέτος η συγκεκριμένη γέφυρα αλλά και άλλη μία είναι κλειστές ενώ μία τρίτη γέφυρα έχει καταστραφεί από βομβιστές με αποτέλεσμα η πομπή να περάσει από τις γέφυρες στο κέντρο της πόλης που θεωρούνται πιο ασφαλείς.

Το προσκύνημα γίνεται μία μέρα από τις οργισμένες κηδείες στο Σάντρ Σίτι, τις σιιτικές φτωχογειτονιές της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου χθες σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ σκοτώθηκαν περίπου 30 σιίτες μαχητές με δεσμούς με το Ιράν. Τα νοσοκομεία έκαναν λόγο για 13 νεκρούς, ανάμεσα στους οποίους ήταν και τουλάχιστον μία γυναίκα.

Πέρυσι ελεύθεροι σκοπευτές από οροφές κτιρίων σκότωσαν 20 και τραυμάτισαν περίπου 300 προσκυνητές.
Πηγή: skai.gr