Κλείσιμο

Ένταλμα σύλληψης για Μπερεζόφσκι

Δικαστήριο της Μόσχας εξέδωσε σήμερα ένταλμα συλλήψεως κατά του ρώσου πολυεκατομμυριούχου και αντιπάλου του Κρεμλίνου Μπόρις Μπερεζόφσκι, κατηγορούμενου για υπεξαίρεση 13 εκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό την αγορά μιας βίλας στην Κυανή Ακτή της νότιας Γαλλίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Η γενική εισαγγελία είχε ζητήσει στις 30 Ιουλίου από το δικαστήριο να προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος συλλήψεως του Μπερεζόφσκι και κατάσχεσης του εν λόγω ακινήτου του ρώσου μεγιστάνα ο οποίος ζει εξόριστος στο Λονδίνο.

Ο Μπερεζόφσκι, ευνοούμενος κάποτε του πρώτου προέδρου της Ρωσίας Μπόρις Γιέλτσιν, έπεσε σε δυσμένεια με την έλευση του Βλαντίμιρ Πούτιν στην εξουσία το 2000 και τώρα εκκρεμεί εναντίον του μία πληθώρα δικαστικών διώξεων στη Ρωσία για οικονομικά σκάνδαλα αλλά και για ενέργειες με στόχο την ανατροπή του νυν αρχηγού του Κρεμλίνου.

Ο Μπερεζόφσκι έχει εξασφαλίσει πολιτικό άσυλο στη Βρετανία, η οποία έχει απορρίψει την αίτηση της Μόσχας για την έκδοσή του στη Ρωσία.

Η Βρετανία ενημέρωσε τη Ρωσία για τη σύλληψη ενός Ρώσου, ο οποίος σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές συμμετείχε σε συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία του ρώσου επιχειρηματία Μπορίς Μπερεζόφσκι, δήλωσε ο βρετανός πρεσβευτής στην Μόσχα Αντονι Μπρέντον, μετέδωσε το Ιντερφάξ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διερωτήθηκε γιατί δε δώσαμε εξηγήσεις για τη σύλληψη αυτή στους αξιωματούχους της ρωσικής πρεσβείας στο Λονδίνο, δήλωσε ο Μπρέντον.

Ο βρετανός πρεσβευτής κλήθηκε στις 26 Ιουλίου στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις για το θέμα αυτό.

Ο Μπρέντον βεβαίωσε ότι μετέβη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για το σκοπό αυτό.

Ρώτησα (τους αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών) εάν η πρεσβεία τους ενημερώθηκε για τη σύλληψη. Και φαίνεται ότι αυτό έγινε, τόνισε.

Σύμφωνα με τον Μπρέντον, βάσει διμερούς συμφωνίας, σε περίπτωση σύλληψης ρώσου υπηκόου στη Βρετανία ενημερώνεται η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο.

Είναι μια συνήθης πρακτική και την ακολουθήσαμε και στην περίπτωση αυτή, υποστήριξε ο Μπρέντον.

Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν στις 18 Ιουλίου τη σύλληψη τον Ιούνιο στο Λονδίνο ενός υπόπτου για συμμετοχή σε συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία του Μπερεζόφσκι.

Ο ύποπτος αυτός απελάθηκε στη συνέχεια γιατί τα στοιχεία που τον εμπλέκουν στη συνωμοσία για τη δολοφονία του Μπερεζόφσκι κρίθηκαν απαράδεκτα από τη βρετανική δικαιοσύνη.
Πηγή: skai.gr