Κλείσιμο

Σκληραίνει τη στάση της η Μόσχα

Την απέλαση τεσσάρων βρετανών διπλωματών ανακοίνωσε η Μόσχα, ως αντίποινα για την απόφαση της Βρετανίας να απελάσει στις αρχές της εβδομάδας τέσσερις ρώσου διπλωμάτες.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε επίσης πως η Μόσχα θα σταματήσει να εκδίδει άδειες εισόδου για βρετανούς αξιωματούχους, τονίζοντας ότι οι πρόσφατες δηλώσεις της βρετανικής κυβέρνησης κατέστησαν αδύνατη τη συνέχιση της συνεργασίας με το Λονδίνο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Νωρίτερα ο πρεσβευτής της Βρετανίας στη Ρωσία Τόνι Μπρέντον είχε κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια γνωστοποίησε πως του δόθηκαν ορισμένα μηνύματα για να μεταφέρει στο Λονδίνο.

Στο μεταξύ, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, κάλεσε τη Ρωσία να απαντήσει θετικά στο αίτημα του Λονδίνου για την έκδοση του κύριου υπόπτου για το φόνο του Αλεξάντρ Λιτβινένκο.

Η αμερικανίδα υπουργός πρόσθεσε ότι δεν θα κερδίσουμε τίποτε απομονώνοντας τη Ρωσία, η οποία είναι μέλος του Κουαρτέτου, αλλά δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί τα τεράστια ενεργειακά αποθέματά της ως πολιτικό εργαλείο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αντρέι Λουγκοβόι, πρώην πράκτορας της KGB και νυν επιχειρηματίας, θεωρείται από τη Σκότλαντ Γιάρντ ο κύριος ύποπτος για τη δηλητηρίαση του Αλεξάντρ Λιτβινένκο με ραδιενεργό πολώνιο.
Πηγή: skai.gr