Δορυφόροι χτενίζουν το Ιράν

Εικόνες που ελήφθησαν από εμπορικούς δορυφόρους δείχνουν ότι το Ιράν κατασκευάζει νέες υπόγειες εγκαταστάσεις σε ένα βουνό, κοντά στην περιοχή όπου βρίσκονται οι βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του. Σύμφωνα με τους αναλυτές ενδεχομένως η Τεχεράνη να προσπαθεί να προστατεύσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις από τυχόν επίθεση από αέρος.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στις 11 Ιουνίου από το δορυφόρο DigitalGlobe για λογαριασμό του Ινστιτούτου Επιστημών και Διεθνούς Επιστήμης, πρόεδρος του οποίου είναι ο φυσικός Ντέιβιντ Ολμπράιτ, πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ.

\Η κατασκευαστική δραστηριότητα γίνεται στην κοντινότερη προς το Νατάνζ ορεινή περιοχή, υποδηλώνοντας ότι ο χώρος αυτός συνδέεται με το Νατάνζ\, αναφέρουν στην ανάλυσή τους ο Ολμπράιτ και ο συνεργάτης του, Πολ Μπράνεν. Όπως επισημαίνουν, η κατασκευή αυτή είναι καινούρια και δεν φαινόταν στις εικόνες που είχαν ληφθεί τον Ιανουάριο από τον ίδιο δορυφόρο.

Στις φωτογραφίες δεν διακρίνονται οι είσοδοι της σήραγγας αλλά φαίνονται καθαρά δύο υπό κατασκευή δρόμοι που ανεβαίνουν στο βουνό και ο ένας μοιάζει να οδηγεί σε μια υπόγεια εγκατάσταση.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το Ιράν είχε κατασκευάσει ένα υπόγειο συγκρότημα και κοντά στο εργοστάσιο μετατροπής ουρανίου του Ισφαχάν για να προστατεύσει τα διάφορα υλικά και τον εξοπλισμό της πυρηνικής εγκατάστασης. Πιθανολογούν επομένως ότι η Τεχεράνη μπορεί να \\φτιάχνει μια παρόμοια εγκατάσταση στο Νατάνζ. \Μια υπόγεια εγκατάσταση μέσα σε ένα βουνό (εξοπλισμένη με αντιαεροπορικές συστοιχίες και άλλα όπλα) μπορεί να προσφέρει άριστη προστασία σε τυχόν στρατιωτική επίθεση\, γράφουν.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ δήλωσε πως το Λονδίνο θα διατηρήσει σκληρή στάση απέναντι στις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης και προειδοποίησε το Ιράν ότι \δεν έχει το δικαίωμα να ξεκινήσει την κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή\.

Σε συνέντευξή του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο Μίλιμπαντ, που ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών περίπου πριν δύο εβδομάδες, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει ενωμένη απέναντι στο Ιράν.

Ο Μίλιμπαντ δεν αναφέρθηκε άμεσα στο αν υπάρχει πιθανότητα στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν, τόνισε όμως πως \το σύνολο της διεθνούς κοινότητας επιθυμεί μια μη στρατιωτική, διπλωματική λύση στο πρόβλημα αυτό\.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η χώρα του είναι έτοιμη να πιέσει περισσότερο για μια τρίτη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις, αν είναι αναγκαίο, στο Ιράν.

\Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για μια τρίτη απόφαση. Είναι πολύ σημαντικό η διεθνής κοινότητα να παραμείνει αποφασισμένη και ενωμένη στο θέμα αυτό\, τόνισε.

Τέλος, ο Μίλιμπαντ είπε πως το Ιράν \έχει κάθε δικαίωμα να είναι μια ασφαλής και πλούσια χώρα, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να ξεκινήσει μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή\.
Πηγή: skai.gr