Ανησυχητικά μηνύματα από το Κοσσυφοπέδιο

Ο επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο, (UNMIK), κ. Γιοακίμ Ρίκερ, ζήτησε από τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών της Ομάδας Επαφής για το Κόσοβο και άλλους διεθνείς οργανισμούς να επισπεύσουν τη διαδικασία επίλυσης του καθεστώτος, ώστε να αποτραπούν, όπως τόνισε, πιθανές αναταραχές.

Ο κ. Ρίκερ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της Πρίστινας \Κόχα Ντιτόρε\ ζήτησε βοήθεια, επειδή \η κατάσταση βαίνει εκτός ελέγχου\.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο επικεφαλής της UNMIK απέστειλε επιστολές στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Μπαν Κι Μουν, το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, κ. Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ, τον ύπατο εκπρόσωπο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Χαβιέρ Σολάνα και τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών της Ομάδας Επαφής για το Κόσοβο (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ρωσία).

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κόσοβο και απηύθυνε έκκληση για υπομονή και ειρήνη μετά την πρόταση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για αναβολή της διαδικασίας επίλυσης του καθεστώτος του Κοσόβου για μερικούς μήνες.

Ο κ. Σέφερ επισκέφθηκε το Κόσοβο μετά την έκκληση του κ. Ρίκερ προς τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο στις προσπάθειες διατήρησης του ελέγχου και της σταθερότητας στην περιοχή.

Το Κόσοβο θα \αναγκαστεί να κινηθεί\ αν δεν υπάρξει πρόοδος στον ΟΗΕ στο ζήτημα της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αγκίμ Τσέκου, προκαλώντας ανησυχία για μια πιθανή μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας.

Ο Τσέκου προειδοποίησε ότι η Δύση κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της αν συνεχίσει να χρονοτριβεί επειδή η Ρωσία είναι αντίθετη στην απόσχιση του Κοσόβου.

\Αν αυτή η διαδικασία δεν λειτουργεί, η διεθνής κοινότητα πρέπει να μας προσφέρει μια άλλη εναλλακτική επιλογή\, δήλωσε ο Τσέκου σε συνέντευξή του προς το πρακτορείο Ρόιτερ.

\Εμείς προτιμάμε τη διπλωματική οδό\, δήλωσε. \Αν όμως δεν δούμε ελπίδα, σαφήνεια, βεβαιότητα, προσπάθεια, τότε θα αναγκαστούμε να κινηθούμε\.

Ο Τσέκου δεν θέλησε να πει πόσο καιρό θα περιμένουν οι Αλβανοί που αποτελούν την πλειοψηφία (90%) των κατοίκων της επαρχίας.

Όμως τα σχόλιά του τροφοδοτούν ανησυχία στην ΕΕ ότι το Κόσοβο πλησιάζει σε μια μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας, ένα βήμα που θα έβλαπτε την ενότητα της ΕΕ στο μείζον εναπομείναν μεταπολεμικό ζήτημα στα Βαλκάνια και μπορεί να βυθίσει την περιοχή στο χάος.
Πηγή: skai.gr