Βάλτε τέλος στην παράνομη κατοχή

Περισσότεροι από 130 εκκλησιαστικοί ηγέτες κάλεσαν το Ισραήλ να βάλει τέλος στην παράνομη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Ολοκληρώνοντας την τριήμερη σύνοδό τους στην ιορδανική πρωτεύουσα υπό την αιγίδα του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών, οι θρησκευτικοί ηγέτες του χριστιανικού κόσμου υιοθέτησαν πρόταση για τη συγκρότηση ενός ΙσραηλινοΠαλαιστινιακού Οικουμενικού Φόρουμ με στόχο τον τερματισμό της παράνομης κατοχής με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Στόχος του Φόρουμ είναι να συντονίσει τις νέες αλλά και τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες της εκκλησίας για την ειρήνη , για τον τερματισμό της παράνομης κατοχής με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και να διαδηλώσει τη δέσμευσή της στην διαθρησκευτική δράση για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη που εξυπηρετεί όλους τους λαούς της περιοχής αναφέρεται στην ανακοίνωση της συνόδου.

Οι Εκκλησίες έχουν ευαισθητοποιηθεί για τα θέματα της Μέσης Ανατολής όσο ποτέ στο παρελθόν δήλωσε ο ΓΓ του Συμβουλίου , αιδεσιμότατος, Σάμουελ Κόμπια. Αλλη μία φορά είχαμε ευαισθητοποιηθεί τόσο πολύ όταν αγωνιζόμαστε κατά του απαρτχάιντ. Αυτό είναι ένα άλλο απαρτχάιντ, πρόσθεσε.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών θα συναντηθεί και πάλι στα τέλη Σεπτεμβρίου για να αρχίσει να κάνει εκκλήσεις για την άμεση ανάληψη δράσης , πρόσθεσε ο αιδεσιμότατος, Σάμουελ Κόμπια .

Στην απόφαση της συνόδου του Αμμάν διατυπώνεται η υποστήριξη προς την παλαιστινιακή αυτοδιάθεση, χαρακτηρίζονται παράνομοι και εμπόδια για την ειρήνη οι οικισμοί Εβραίων εποίκων στα παλαιστινιακά εδάφη και καταδικάζεται ως σοβαρή παρεαβίαση του διεθνούς δικαίου το διαχωριστικό τείχος που έχει κατασκευάσει το Ισραήλ κατά μήκος των συνόρων με τη Δυτική Οχθη.
Πηγή: skai.gr