Ανησυχία για Λίβανο

Τις ανησυχίες τους για την επέκταση της βίας εκδηλώνουν οι παλαιστίνοι του Λιβάνου, με όλες τις ενδείξεις να υποστηρίξουν αυτές τις ανησυχίες, καθώς οι εξτρεμιστικές οργανώσεις άνοιξαν κι άλλα μέτωπα κατά του στρατού στο καταυλισμό του Αϊν αλ Χίλουα νότια της χώρας.

Οι παλαιστίνιοι του Λιβάνου ζουν αρκετές δεκαετίες σε άθλιες συνθήκες.

Οι νέοι δεν βρίσκουν δουλειές, γιατί απαγορεύεται να δουλεύουν στα περισσότερα επαγγέλματα.

Οι απόφοιτοι αναγκάζονται να ασκούν άσχετα επαγγέλματα, ή να εγκαταλείψουν την χώρα αν βρουν ευκαιρία.

Οι τελευταίες συγκρούσεις γύρισαν την ζωή των κατοίκων του Νάχρ αλ Μπάρεντ 50 χρόνια πίσω. Τα περισσότερα σπίτια είναι πια ερείπια. Αρκετοί καταυλισμοί απειλούνται, ενώ μικρές ομάδες παίρνουν πρωτοβουλίες για κλιμάκωση της βίας.

Ο καταυλισμός Αϊν αλ Χίλουα, αλλιώς η πρωτεύουσα της παλαιστινιακής διασποράς, έχει έκταση μόλις ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο, αλλά είναι αρκετά να ζουν 75 χιλιάδες άτομα.

Οι κάτοικοι έχουν αρχίσει ήδη να εγκαταλείπουν το καταυλισμό, μετά τις συμπλοκές που ξεκίνησε η οργάνωση Τζούντ αλ Σάμ, κατά του στρατού.

Η ομάδα αποτελούμενη από 50 Λιβανέζους και παλαιστίνιους άνδρες, καταζητείται από τις αρχές.

Τοπικοί φορείς εξηγούν τα γεγονότα στο Αϊν αλ Χίλουα στις σχέσεις συγγενείας που έχουν κάποια μέλη της Φατάχ αλ Ισλάμ με μέλη της Τζούντ αλ Σάμ, έτσι οι πρώτοι ζήτησαν από τους τελευταίους να ασκήσουν πιέσεις κατά του στρατού.

Η Τζούντ Αλ Σάμ ως οργάνωση έχει διαλυθεί το 2004, και τα εναπομείναντα μέλη αντιδρούν αυθόρμητα στα γεγονότα.

Οι κάτοικοι είναι πολύ αγανακτισμένοι επειδή ορισμένα άτομα παίρνουν την απόφαση για την μοίρα όλων τους.

Το 1969 οι αρχές του Λιβάνου σύναψαν μια συμφωνία με την P.L.O. που απαγορεύει στο στρατό να εισβάλει σε 12 προσφυγικούς καταυλισμούς, όπου ζουν τετρακόσιοι χιλιάδες πρόσφυγες.

Πηγή: Σάντι Αγιούμπι