Το όπιο τρωει τις Αφγανές μητέρες

Οι απομακρυσμένες περιοχές του Αφγανιστάν ζουν ένα ανθρώπινο δράμα. Εξαιτίας της έλλειψης ιατρικών μονάδων, οι κάτοικοι καταναλώνουν ναρκωτικές ουσίες.

Οι πιο ευάλωτοι στον κίνδυνο αυτό είναι τα παιδιά και οι γυναίκες.

Η Σαντάφ έγινε χρήστης πριν από 7 χρόνια, όταν δεν βρήκε κανένα φάρμακο για τον διαρκή της πονοκέφαλο. Με την πρώτη εισπνοή, άρχισε να ζαλίζεται. Μετά όμως, ο πόνος σταμάτησε.

Από τότε η Σαντάφ, μητέρα 4 παιδιών, καπνίζει όπιο 3 φορές την ημέρα. Γύρω της, στο φτιαγμένο από λάσπη σπιτάκι, μαζεύονται τα τέσσερα ανήλικα παιδιά της, όλα σιωπηρά.

Ο τετράχρονος γιος της πάσχει από πνευμονία, η Σαντάφ φυσάει την επικίνδυνη ουσία στο στόμα και στο πρόσωπο του... έτσι θα μείνει ήρεμος και θα κοιμηθεί ήσυχος, όπως πιστεύει.

Πολλά παιδιά πάσχουν από σοβαρές αναπνευστικές παθήσεις γιατί εκτίθενται συνεχώς στον καπνό της επικίνδυνης ουσίας. Οι μητέρες νομίζουν ότι όταν τα παιδιά κοιμούνται βαθιά και δεν κλαινε, είναι καλά στην υγεία τους, πράγμα που δεν αληθεύει πάντα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, 1.600 στις 100.000 γυναίκες στην Καμπούλ, πεθαίνουν στη γέννα, ενώ στο Μπανταχσάν πεθαίνουν 6.500 γυναίκες, ποσοστό πολύ υψηλό σε σχέση με το διεθνή μέσο όρο.

Οι έγκυες γυναίκες που καταναλώνουν το όπιο χάνουν τις δυνάμεις τους και γίνονται εύκολος στόχος για πολλές αρρώστιες. Επίσης μπορεί να χάσουν την μήτρα τους, όπως λένε οι ειδικοί.

Η χρήση οπίου κάνει τις φτωχές οικογένειες φτωχότερες.

Η Μπίμπι Μολλά, χρήστης εδώ και 7 χρόνια, έχει αναγκαστεί να πουλήσει ένα οικόπεδο της, προκειμένου να καλύψει τις δόσεις της που κοστίζουν 4 δολάρια κάθε μέρα.

Οι κάτοικοι του Μπανταχσάν υποστηρίζουν ότι αν υπήρχαν ιατρικές υπηρεσίες, δεν θα αναγκάζονταν να καταφύγουν στα ναρκωτικά ως εναλλακτική λύση στα φάρμακα.

Εκτιμάται ότι στην περιοχή ένα εκατομμύριο άτομα είναι χρήστες, μεταξύ αυτών πενήντα χιλιάδες γυναίκες.
Πηγή: Σάντι Αγιούμπι