Ρεπουμπλικανοί κατά μετανάστευσης

Την άποψη ότι η παράνομη μετανάστευση απειλεί να διαιρέσει τις ΗΠΑ σε πολλά βαλκανοποιημένα κομμάτια δείχνουν να υιοθετούν όλο και περισσότεροι από τους δέκα υποψήφιους για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2008, όπως προέκυψε από δημόσια συζήτηση που είχαν στο Νιου Χαμσάιρ, όπου και τα δύο μεγάλα κόμματα θα κάνουν τις πρώτες προκριματικές εκλογές τους στις αρχές του 2008.

Το θέμα της μετανάστευσης δείχνει να εξελίσσεται για τους Ρεπουμπλικάνους περίπου όπως το θέμα του Ιράκ για τους Δημοκρατικούς, με τους υποψηφίους να διαγκωνίζονται για το ποιος έχει την πιο σκληρή θέση στο ζήτημα.

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν ποσοστό ανεργίας που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα ζήλευαν, το θέμα της μετανάστευσης έχει αναρριχηθεί πολύ ψηλά στην πολιτική ατζέντα και πυροδοτείται κυρίως από τους ρεπουμπλικάνους πολιτικούς στις δυτικές πολιτείες που συνορεύουν με το Μεξικό.

Η εκτίμηση είναι ότι οι θέσεις για τη μετανάστευση, θα είναι πολύ σημαντικές στον αγώνα για το χρίσμα του κόμματος που εξέλεξε τον πρόεδρο της χώρας στις δύο τελευταίες εκλογές.

Ο πρόεδρος Μπους προωθεί στο κογκρέσο ένα συμβιβαστικό σχέδιο που θα ενισχύει την ασφάλεια των συνόρων και την επιτήρηση των εργοδοτών αλλά συγχρόνως θα προσφέρει στους παράνομους μετανάστες που υπολογίζονται σε 1112 εκατομμύρια, μία δίοδο για την απόκτηση της αμερικανικής υπηκοότητας, αν πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, πληρώσουν το πρόστιμο που προβλέπεται και συμφωνήσουν να μάθουν αγγλικά, όμως οι περισσότεροι υποψήφιοι χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα για τις αλλαγές που προωθεί.

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο οποίος με βάση τις δημοσκοπήσεις προηγείται στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, εντόπισε στο νόμο ένα μοιραίο ελάττωμα καθώς όπως είπε, δεν προβλέπει μία εθνική βάση δεδομένων έτσι ώστε να αναγνωρίζεται οποιοσδήποτε έχει έλθει στις ΗΠΑ από ξένη χώρα.

Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας Μιτ Ρόμνι, είπε ότι ο νόμος θα επιτρέπει σχεδόν σε κάθε παράνομο ξένο να παραμείνει στις ΗΠΑ, λειτουργώντας άδικα για όσους περιμένουν να μεταναστεύουν νόμιμα.

Ο βουλευτής της Καλιφόρνιας Ντάνκαν Χάντερ, ο οποίος υποστηρίζει την κατασκευή ενός φράκτη μήκους 1400 χιλιομέτρων στα σύνορα με το Μεξικό, αμφισβήτησε ότι οι μετανάστες κάνουν ταπεινωτικές δουλειές που οι αμερικάνοι δεν θέλουν να κάνουν.

Τους πιο δραματικούς τόνους υιοθέτησε ο βουλευτής του Κολοράντο, Τομ Τανκρέντο, ο οποίος χρησιμοποίησε έντονα τη σύγκριση με τα Βαλκάνια και κατηγόρησε τους ισπανόφωνους,  που με 14.4 εκατομμύρια στην απογραφή του 2005 είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εθνική ομάδα στην χώρα πάνω από τους μαύρους, ότι υπονομεύουν την προτεραιότητα της αγγλικής γλώσσας, που την χαρακτήρισε κόλλα που υποτίθεται μας κρατά μαζί ως έθνος.

Στη δυσχερέστερη θέση βρέθηκε ο γερουσιαστής της Αριζόνα Τζον Μακέην, ο οποίος είχε διεκδικήσει το χρίσμα που κέρδισε ο Τζορτζ Μπους για τις εκλογές του 2000 αλλά συμμετείχε στην προετοιμασία του νόμου.

Ο 69χρονος Μακέην, πρώην αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ που ακολουθεί τον Τζουλιάνι στις μετρήσεις, έχει κύρος μέσα στο κόμμα, όμως η δεξιά πτέρυγα τον αντιμετωπίζει ως πολύ μετριοπαθή στα εσωτερικά θέματα.

Ο γερουσιαστής υπερασπίστηκε τόσο τον νόμο, όσο και τους ισπανόφωνους και στο τέλος της συζήτησης αντεπιτέθηκε λέγοντας ότι ήλθαν στην χώρα νόμιμα και εμπλούτισαν την κουλτούρα της, όπως κάθε γενιά μεταναστών πριν από αυτούς.
Πηγή: skai.gr