Κλείσιμο

Φωτογραφίες από το θάνατο της Νταϊάνα

Το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Channel 4 απέρριψε αίτημα των παιδιών της πριγκίπισσας Νταϊάνα να μην μεταδοθούν φωτογραφίες του αυτοκινητιστικού δυστυχήματος στο οποίο βρήκε το θάνατο το 1997.

Οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι υπεστήριξαν ότι η πρόθεση να χρησιμοποιηθούν οι εικόνες σε ντοκιμαντέρ που θα μεταδοθεί αύριο αποτελεί κατάφωρη ασέβεια προς τη μητέρα τους. Το ρεπορτάζ είναι του Άντριου Μπάροουζ.

Τη νύχτα του θανάτου της, κάθε κίνηση της πριγκίπισσας Νταϊάνα παρακολουθείτο από τους παπαράτσι. Σύμφωνα με το Channel 4, αυτό το ντοκιμαντέρ είναι η πρώτη ευκαιρία που έχουν οι φωτογράφοι για να πουν την ιστορία τους--που χαρακτηρίζεται από το κανάλι ως η πλέον λεπτομερής και αξιόπιστη μαρτυρία σχετικά με το δυστύχημα.

Βρίσκονταν περίπου 30 δευτερόλεπτα ή 600 μέτρα πίσω από τη Μερσεντές.

Οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι ζήτησαν από το Channel 4 να μην μεταδώσει εικόνες που κατ' αυτούς θα έδειχναν κατάφωρη ασέβεια προς την Νταϊάνα.

"Θα προκαλέσουν ιδιαίτερη θλίψη στους πρίγκιπες αν προβληθούν στο κοινό", γράφει ο εκπρόσωπος της πριγκιπικής οικογενείας Τζέιμι Λάουδερ - Πίνκερτον. "Αν σε εκείνη τη σήραγγα είχε σκοτωθεί η δική σας ή η δική μου μητέρα, θα θέλαμε άραγε να δει τη σκηνή όλη η χώρα;"

Εικόνες που δείχνουν ένα γιατρό να φροντίζει την πριγκίπισσα στο κατεστραμμένο αυτοκίνητο δημοσιεύθηκαν πέρυσι σε ιταλικό περιοδικό, προκαλώντας την ενόχληση των πριγκίπων. Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει τις εικόνες, αλλά με το πρόσωπο της Νταϊάνα κρυμμένο.

Υπερασπιζόμενο την εκπομπή, το Channel 4 δήλωσε: "υπολογίσαμε τις ανησυχίες των πριγκίπων εν συναρτήσει με το εύλογο δημόσιο ενδιαφέρον που πιστεύουμε ότι περιβάλλει το αντικείμενο του ντοκιμαντέρ και των φωτογραφιών που περιλαμβάνει".

Σύμφωνα με σχολιαστές, ο εκπρόσωπος των πριγκίπων έκανε ασυνήθιστη επιλογή προκαλώντας κατ' αυτόν τον τρόπο το κανάλι.

Είναι πολύ ασυνήθιστο, αλλά υπήρχε και σοβαρός λόγος, γιατί το ντοκιμαντέρ του Channel 4 περιλαμβάνει εικόνες των τελευταίων στιγμών της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Είτε φαίνεται το πρόσωπό της είτε όχι, είναι μια εικόνα, ξέρουμε τον τόπο του δυστυχήματος, ξέρουμε το αυτοκίνητο γιατί έχουμε δει τόσες φωτογραφίες, οπότε ξέρουμε πως είναι η πριγκίπισσα Νταϊάνα. Είναι ασυνήθιστο να κάνει κάτι τέτοιο ένας ιδιωτικός γραμματέας...

Μετά από δέκα χρόνια, ο θάνατος της Νταϊάνα παραμένει αμφιλεγόμενος. Η καθυστερημένη έρευνα ορίσθηκε για τον Οκτώβριο, αφού η Βαρώνη Μπάτλερ-Σλος απεσύρθη τον Απρίλιο.
Πηγή: Πηγή: BBC