Καταδίκη Λίμπι

Ο πρώην διευθυντής του γραφείου του αμερικανού αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι, Λιούις Λίμπι, καταδικάστηκε σε φυλάκιση δυόμισι ετών επειδή είπε ψέματα στη δικαιοσύνη σχετικά με ένα σκάνδαλο για τα ΜΜΕ που είχε σχέση με τον πόλεμο στο Ιράκ.

Καταδικάστηκε επίσης στην καταβολή προστίμου ύψους 250.000 δολαρίων. Η ποινή ανακοινώθηκε από τον δικαστή Ρέτζι Ουόλτον, που είχε ζητήσει φυλάκιση 30 έως 37 μηνών, η υπεράσπιση ζήτησε να καταδικαστεί σε φυλάκιση με αναστολή.

Ο 56χρονος Λίμπι, κρίθηκε ένοχος τον Μάρτιο για παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης, ψευδή μαρτυρία, και αθέτηση όρκου μετά από ενάμισι μήνα δίκης.

Ο Λίμπι έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεση του να ασκήσει έφεση, γεγονός ς που θα αποτρέψει τον εγκλεισμό του, άμεσα, στη φυλακή.

Η υπόθεσή του ήλθε στην επιφάνεια τον Ιούλιο του 2003, όταν ο τύπος αποκάλυψε ότι η Βάλερι Πλέιμ, η σύζυγος ενός διπλωμάτη που κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπούς ότι υπερέβαλε σχετικά με την ιρακινή απειλή, ήταν πράκτορας της CIA. 

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς δεν σκοπεύει να παρέμβει στην υπόθεση του πρώην στενού συνεργάτη του αντιπροέδρου Ντίκ Τσέινι, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της έφεσης, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντέινα Περίνο, που ταξιδεύει με τον Μπούς στην Ευρώπη για τη σύνοδο κορυφής της G8, δήλωσε ότι ο κ. Μπούς αισθάνεται λύπη για την οικογένεια του Λιούις \σκούτερ\ Λίμπι, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 μηνών για ψευδορκία και παρεμπόδιση της ανάκρισης που σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η κυβέρνηση Μπούς τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο Λίμπι αφέθηκε ελεύθερος καθώς αναμένεται να ασκήσει έφεση.

\Με δεδομένη την έφεση και τηρώντας αυτά που έχουμε πει στο παρελθόν, ο πρόεδρος δεν έχει παρέμβει μέχρι τώρα σε οποιαδήποτε άλλη ποινική υπόθεση και δεν πρόκειται να το κάνει τώρα\, δήλωσε η Περίνο.
Πηγή: skai.gr