Πωλήθηκε η παλιότερη φωτογραφική μηχανή

Μια από τις παλαιότερες φωτογραφικές μηχανές του κόσμου πωλήθηκε σε ανώνυμο πλειοδότη έναντι 600.000 ευρώ.

Η φωτογραφική μηχανή δαγκεροτυπίας, η οποία κατασκευάσθηκε από τη γαλλική εταιρία Susse Freres γύρω στο 1839, βρέθηκε σε σοφίτα στη Γερμανία και πωλήθηκε από οίκο δημοπρασιών στη Βιέννη.

Προσφορές κατατέθηκαν από ολόκληρο τον κόσμο για τη μηχανή αυτή, η οποία, όπως αναφέρει ειδικός, είναι το μοναδικό μοντέλο της εταιρίας Susse Freres που έχει απομείνει.
Η διαδικασία της δαγκεροτυπίας, η οποία τελειοποιήθηκε το 1839, θεωρήθηκε η πρώτη αξιόπιστη μορφή της εμπορικής φωτογραφίας.

Ο επικεφαλής του οίκου δημοπρασιών στη Βιέννη εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η μηχανή κατασκευάσθηκε κατά τα πρώτα χρόνια της χρήσης της φωτογραφικής μεθόδου από το ευρύ κοινό.

"Έμεινα έκπληκτος. Κάθε πωλητής φωτογραφικών μηχανών ονειρεύεται μια μέρα να αποκτήσει μια μηχανή δαγκεροτυπίας", είπε ο Πίτερ Κολν.

Ο όρος "δαγκεροτυπία" προέρχεται από τον εφευρέτη της μεθόδου, τον Γάλλο Λουί Νταγκέρ. Η διαδικασία παραγωγής δαγκεροτυπίας παρήγε θετικό είδωλο, και όχι αρνητικό, όπως γίνεται με το φιλμ, πάνω σε πλάκα αργύρου, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η αναπαραγωγή του.

Ωστόσο, η σχετική ταχύτητα της διαδικασίας σε σύγκριση με προηγούμενες τεχνικές ανέδειξε τη δαγκεροτυπία ως το πρώτο είδος φωτογραφίας ευρείας χρήσης, ενώ ήταν ιδανική για πορτραίτα.

Σήμερα ελάχιστες είναι οι δαγκεροτυπίες που έχουν απομείνει και αυτές ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. Όπως ήταν αναμενόμενο λοιπον η ανακάλυψη του μοντέλου της Susse Freres στο Μόναχο, όπου ήταν κρυμμένο από το 1940, προκάλεσε εξαιρετικό ενδιαφέρον.


Πηγή: Πηγή: BBC