Κλείσιμο

Οι πληγές του Ισπανικού εμφυλίου

Για δεκαετίες μετά το τέλος του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, η χώρα παρέμεινε διχασμένη ανάμεσα στους νικητές και τους ηττημένους, όμως υπήρξαν και ζευγάρια που τόλμησαν να παντρευτούν, διαβαίνοντας το βαθύ πολιτικό χάσμα στη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο.

\"Εδώ είναι το σημείο όπου εκτέλεσαν τον παππού μου και τέσσερις φίλους του\", λέει ο Αντόνιο Οτέρο Μπουένο, καθώς σταματά δίπλα σε έναν γκρίζο βράχο, στην άκρη ενός μονοπατιού και αφήνει επάνω του μερικά αγριολούλουδα.

Ο Ανχέλ Οτέρο Αλόνσο εκτελέστηκε εδώ το πρωί της 5ης Νοεμβρίου του 1936, θύμα του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.

Ήταν μια αιματηρή σύγκρουση που έφερε αντιμέτωπους ανθρώπους οι οποίοι ήταν μέχρι τότε γείτονες, και κράτησε για τρία μακρά χρόνια.

Ο Αντόνιο δεν γνωρίζει πολλές λεπτομέρειες για το τι συνέβη εκείνη τη νύχτα στο χωριό Αλκανίθο, στην επαρχία του Τολέδο. Γνωρίζει, όμως, ότι ο παππούς του, από την πλευρά του πατέρα του, δολοφονήθηκε επειδή τον υποπτεύονταν ότι υποστήριζε τους Δημοκρατικούς.

Οι δολοφόνοι του Άνγελ ήταν υποστηρικτές των Εθνικιστών του Φράνκο, και μάλλον Φαλαγγίτες, δηλαδή μέλη του Ισπανικού Φασιστικού κόμματος. Την νύχτα πριν την δολοφονία του, ο Άνχελ ήταν φυλακισμένος και ένας από τους φρουρούς ήταν ο Πάκο, κτηνίατρος της περιοχής.

Σε μια εκπληκτική τροπή της μοίρας, ο Πάκο έγινε αργότερα ο άλλος παππούς του Αντόνιο, από την πλευρά της μητέρας του, διότι, χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, ο γιος του Άνχελ, ο Φλορεντίνο, παντρεύτηκε την Καριδάδ, κόρη του Πάκο.

Ο γάμος τους τελέστηκε στο Αλκανίθο, είκοσι χρόνια μετά τα γεγονότα εκείνου του Νοεμβρίου, το 1956. Ακόμη και τότε, όμως, ήταν προφανές ότι υπήρχαν δύο Ισπανίες, η Εθνικιστική και η Δημοκρατική.

Στη διάρκεια της παραδοσιακής βόλτας της νύφης στους δρόμους του χωριού, ακούγονταν ψίθυροι, και υπήρχε δυσφορία στους κατοίκους. Κι αυτό γιατί ο Φλορεντίνο ήταν ακόμη ο \"γιος ενός Κόκκινου\".

Οι νεόνυμφοι εγκαταστάθηκαν στη Μαδρίτη, όπου γεννήθηκε, το 1957, ο Αντόνιο. Η βάπτισή του απετέλεσε σημαντικό γεγονός, όμως, όταν βρίσκονταν μαζί οι δύο πλευρές της οικογένειας, δεν συζητούσαν ποτέ ιστορία και πολιτική.

Όσο καιρό βρισκόταν ο Στρατηγός Φράνκο στην εξουσία, η χώρα ήταν χωρισμένη ανάμεσα σε νικητές και ηττημένους. Δεν υπήρχε περιθώριο για πολιτικές συζητήσεις, και η όποια προσπάθεια αντιπολίτευσης αντιμετωπιζόταν βίαια.

Πλέον, η σιωπή έχει σπάσει στην Ισπανία, και, μολονότι προκαλεί πολιτική αντιπαράθεση, η κληρονομιά του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου έχει επιστρέψει στην πολιτική ατζέντα. Και υπάρχει κίνηση των ανθρώπων που είναι αποφασισμένοι να ξεθάψουν τα λείψανα των αγαπημένων τους, οι οποίοι εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από τους εθνικιστές του Φράνκο, και να μπορέσουν να τελέσουν κανονικές κηδείες.

Ο Νατόνιο θέλει να κάνει το ίδιο για τον παππού του τον ¨Ανχελ. Ο Φλορεντίνοα νυπομονεί, όμως η Καριδάδ δεν είναι σίγουρη. Δεν θα ήθελε η εμμονή του Φλορεντίνο να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην ήδη βεβαρυμένη υγεία του συζύγου της.

Ο Φλορεντίνο και η Καριδάδ αποτελούν ένα ξεχωριστό ζευγάρι. ξεπέρασαν το χάσμα που χώριζε την ισπανική κοινωνία στα χρόνια του Φράνκο, αλλά και τις προσωπικές ιστορίες τους, προκειμένου να ζήσουν μαζί. Όπως συμβαίνει πάντα(;), ο έρωτας νικάει το μίσος.
Πηγή: Πηγή: BBC