Απαγόρευση των μιναρέδων στην Ελβετία

Στην Ελβετία ο χριστιανισμός έχει δυνατή φωνή και υψηλό προφίλ. Όχι όμως και το Ισλάμ. Οι μουσουλμάνοι της Ελβετίας προσεύχονται σε μια εγκαταλελειμμένη αποθήκη, χωρίς μιναρέ, χωρίς θόλο, χωρίς καν αρκετό χώρο για όλους τους παρευρισκομένους.

Οι μουσουλμάνοι της Ελβετίας θα ήθελαν να χαίρουν μεγαλύτερης αποδοχής, αυτό όμως δεν είναι εύκολο.

Ένα μικρό κτίριο, πρώην εργοστάσιο χρωμάτων, χρησιμοποιείται πλέον ως τέμενος. Ωστόσο, όταν οι πιστοί ζήτησαν την προσθήκη ενός μικρού μιναρέ στην οροφή του αντιμετώπισαν προβλήματα.

Τα σχέδια για την κατασκευή ενός μιναρέ ύψους 5 μέτρων αντιμετώπισαν χιλιάδες αντιρρήσεις. Οι τοπικές αρχές αρνήθηκαν.

"Θέλαμε μόνο να ανακαινίσουμε κάπως το τέμενός μας, με την προσθήκη ενός μιναρέ, τον οποίο θα χρησιμοποιούσαμε ως καφετέρια. Είμαστε πολύ απογοητευμένοι, γιατί πιστεύαμε ότι αυτό ουσιαστικά θα προωθούσε τον διάλογο", λέει ο Μουταλίπ Καραντεμί, αλβανικής καταγωγής ο οποίος ζει στην Ελβετία 26 χρόνια και ανήκει στη μουσουλμανική ένωση του Λάνγκενταλ.

"Δεν θέλουμε να συμβεί κάτι τέτοιο στην Ευρώπη. Όταν θα υπάρχουν μιναρέδες παντού στην Ευρώπη, τότε η Ευρώπη θα έχει γίνει ισλαμιστική. Έχουμε τους νόμους μας, το αστικό μας δίκαιο, το οποίο και θα πρέπει να αποδεχθείτε, αφού ζείτε στην Ευρώπη, στην Ελβετία. Αν δεν το αποδεχθείτε, να γυρίσετε πίσω".

Αυτά είναι τα λόγια του βουλευτή του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος, Όσκαρ Φρέισινγκερ. Λόγια σκληρά για τους 350.000 μουσουλμάνους της Ελβετίας, πολλοί από τους οποίους γεννήθηκαν στην Ελβετία.

Η ελβετική κυβέρνηση φοβάται ότι θα πληγούν οι σχέσεις της με τις αραβικές χώρες, εάν οι ψηφοφόροι εγκρίνουν την απαγόρευση της κατασκευής μιναρέδων. Όμως, το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα είναι πανίσχυρο.

Προς το παρόν λοιπόν οι μουσουλμάνοι της Ελβετίας θα εξακολουθήσουν να προσεύχονται σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, ενώ θα αισθάνονται ότι τους ανέχονται για όσο ακόμη παραμένουν αόρατοι.
Πηγή: Πηγή: BBC