Σε δίκη βουλευτής της Ν. Ζηλανδίας

Την προσαγωγή του πρώην υπουργού και νυν ανεξάρτητου βουλευτή Φίλιπ Φιλντ στη δικαιοσύνη με τις κατηγορίες της διαφθοράς και της δωροληψίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη, η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας.

Οι κατηγορίες ήταν το αποτέλεσμα έρευνας μετά από καταγγελίες ότι ο Φιλντ χρησιμοποίησε μετανάστες, ανάμεσα τους και έναν κατασκευαστή κεραμιδιών από την Ταϊλάνδη, οι οποίοι δούλεψαν φτηνά για εργασίες σε σπίτια ιδιοκτησίας του, με αντάλλαγμα υποσχέσεις για βοήθεια σε προβλήματα που ενδεχομένως θα είχαν.
Η ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει ότι ο Φιλντ αντιμετωπίζει 14 κατηγορίες σύμφωνα με το ειδικό κεφάλαιο του ποινικού κώδικα για τη διαφθορά και τη δωροληψία από μέλος του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το νόμο, η δίωξη πρέπει να εγκριθεί από δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου τον επόμενο μήνα, ενώ, αν βρεθεί ένοχος, μπορεί να καταδικαστεί σε επταετή φυλάκιση για κάθε κατηγορία, δηλαδή συνολικά σε κάθειρξη 98 ετών.

Ο Φιλντ, ο οποίος γεννήθηκε στη Σαμόα και έχει τον τίτλο του \"Τάιτο\", δηλαδή είναι αρχηγός φυλής, εξελέγη για πρώτη φορά το 1993.

Μετά τις εκλογές του 2005, η πρωθυπουργός Έλεν Κλάρκ αρνήθηκε να του αναθέσει ξανά υπουργικά καθήκοντα εξαιτίας \"σειράς ανάρμοστων πρακτικών\" και έθεσε σε αναστολή την κομματική του ιδιότητα για όσο διάστημα θα διαρκούσε η αστυνομική έρευνα. Όλη αυτήν την περίοδο αρνιόταν ότι έκανε κάτι παράνομο.

Τον προηγούμενο Φεβρουάριο αποχώρησε από το Εργατικό Κόμμα το οποίο ετοιμαζόταν να τον διαγράψει και από τότε παραμένει στη βουλή ως ανεξάρτητος, παρά το αίτημα της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί. Θα απολέσει την βουλευτική ιδιότητα μόνο αν καταδικαστεί.
Πηγή: skai.gr