Κλείσιμο

Ρατσιστές οι Ευρωπαίοι

"Ανησυχητικές" διαστάσεις έχει προσλάβει ο ρατσισμός στην Ευρώπη, κυρίως στις χώρες που βρίσκονται σε οικονομική κρίση όπου "οι ξένοι στιγματίζονται" ακόμη και στη ρητορική των πολιτικών, αποκαλύπτει η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας (Ecri) σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε την πέμπτη.

"Η συνολική κατάσταση που αφορά τις σύγχρονες μορφές ρατσισμού και ρατσιστικής διάκρισης είναι περίπλοκη και ανησυχητική", κρίνει η Ecri που διαπιστώνει "κακοήθη φαινόμενα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας στα κράτη μέλη".

Η Επιτροπή διατυπώνει την ανησυχία της για επίταση του κλίματος εχθρότητας σε βάρος των ατόμων που είναι ή εκλαμβάνονται ως μουσουλμάνοι.

Η Ecri συνεχίζει να ανησυχεί από τα φαινόμενα αντισημιτισμού που ολοένα και επεκτείνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ εκφράζει λύπη γιατί ο ρατσισμός κατά των Μαύρων υπάρχει ακόμη σε μεγάλο βαθμό παρότι το γεγονός αυτό δεν αποτελεί γενική παραδοχή.

Η επιτροπή καταγγέλλει επίσης τις "παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις οποίες υποφέρει η φυλή των Ρομ". Επισημαίνει ότι "ανησυχεί έντονα εξαιτίας του αρνητικού κλίματος της κοινής γνώμης, το οποίο τροφοδοτείται από ορισμένα μέσα και από τη χρήση ρατσιστικών και ξενοφοβικών επιχειρημάτων στον πολιτικό λόγο".

"Σήμερα οι ξενοφοβικοί λόγοι καλά κρατούν στις χώρες όπου η μετάβαση σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία προκαλεί φόβους σε ένα υπόβαθρο οικονομικής κρίσης και παγκοσμιοποίησης θέτοντας για πολλούς πολίτες το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας", προστίθεται.

Σύμφωνα με την έκθεση, "οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και όσοι ζητούν άσυλο είναι αυτοί που πλήττονται ιδιαίτερα. Στο θέμα της μετανάστευσης ο τόνος του πολιτικού λόγου δεν γίνεται μόνο έντονα σκληρός αλλά έχει και την τάση να στιγματίζει ολόκληρες κοινότητες, κυρίως τους ξένους".

Η επιτροπή κρίνει ότι η "καταπολέμηση της τρομοκρατίας" θέτει ένα "βασικό πρόβλημα". "Οδήγησε σε ορισμένες περιπτώσεις στην ψήφιση νομοθεσιών άμεσα ή έμμεσα μεροληπτικών από τις δημόσιες εξουσίες".
Πηγή: skai.gr