Επέμβαση στο βόρειο Ιράκ;

Την υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης σε τυχόν αίτημα των ενόπλων δυνάμεων για επίθεση εναντίον των ανταρτών στο βόρειο Ιράκ, γνωστοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δηλώσεις του έγιναν λίγες ώρες αφότου οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η επίθεση αυτοκτονίας την Τρίτη στην Άγκυρα μοιάζει με τις επιθέσεις των κούρδων ανταρτών.

Θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για την ειρήνη και τη ευημερία της χώρας. Δεν τίθεται θέμα διαφωνίας με τις δυνάμεις ασφαλείας, στο ζήτημα αυτό δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Τον περασμένο μήνα, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, ζήτησε το πράσινο φως για στρατιωτική επιχείρηση στο ιρακινό έδαφος για την εξουδετέρωση αυτών των ομάδων.

Ο Ερντογάν κάλεσε την Τετάρτη τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιμετωπίσουν τους κούρδους αντάρτες καθώς η τουρκική ηγεσία ενοχλείται όλο και περισσότερο από την απουσία δράσης των ιρακινών και αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, εναντίον των κούρδων ανταρτών.

Το Πε Κα Κα, με ανακοίνωσή του που μετέδωσε το κουρδικό πρακτορείο \"Φιράτ\" διαψεύδει κάθε ανάμειξη στην τρομοκρατική επίθεση της Τρίτης. Καταδικάζει τέτοιου είδους ενέργειες και κατηγορεί τον τουρκικό στρατό ότι επιδιώκει να κερδίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ και των ιρακινών κούρδων για να εισβάλει στο βόρειο Ιράκ.

Από την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα έχασαν τη ζωή τους έξι άτομα και περισσότερα από 30 τραυματίστηκαν. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής καταδίκασε από την Αυστραλία την τρομοκρατική επίθεση κι εξέφρασε τη λύπη του για τα θύματα.
Πηγή: skai.gr