Κλείσιμο

Γενική αστάθεια στο Λίβανο

Ο Λίβανος ζητεί από τις ΗΠΑ περισσότερη στρατιωτική βοήθεια. Τώρα εξετάζουμε το αίτημα για επιπλέον βοήθεια που προέρχεται από την λιβανική κυβέρνηση. Οι λιβανικές δυνάμεις έχουν δεσμευτεί σε μια σκληρή μάχη κατά μιας βάναυσης ομάδας βίαιων εξτρεμιστών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σιν Μακόρμακ.

Ο ίδιος δεν θέλησε να πει τι έχει ζητήσει η λιβανική κυβέρνηση δήλωσε όμως ότι το αίτημα υποβλήθηκε κατά την έναρξη των συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες. Τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια ως στρατιωτική βοήθεια στο Λίβανο.

Ο Ύπατος Αντιπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα έκανε έκκληση για να πρυτανεύσει η ηρεμία στο Λίβανο, εκτιμώντας πως ο λιβανικός στρατός, που έχει εμπλακεί στις μάχες με την ισλαμιστική οργάνωση Φάταχ Αλ Ισλάμ, μπορεί κάλλιστα να ελέγξει την κατάσταση..

Επιθυμώ διακαώς να επιστρέψει η γαλήνη στο Λίβανο, τόνισε ο Σολάνα μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Φουάντ Σινιόρα, εκφράζοντας την άποψη, ότι δεν πιστεύω ότι από στρατιωτικής πλευράς οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου θα συναντήσουν δυσκολίες για να ελέγξουν την κατάσταση.

Ο Σολάνα έφθασε στη Βηρυτό, στο πλαίσιο περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, και εξέφρασε την στήριξή του προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, στην πολύμηνη διαμάχη της με την φιλοσυριακή αντιπολίτευση. Νωρίτερα, ο Σολάνα είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, σημαίνουσα προσωπικότητα της αντιπολίτευσης.

Ό,τι μπορούμε να κάνουμε στην ΕΕ για τον Λίβανο, θα το κάνουμε, τόνισε ο Σολάνα κατά την άφιξή του στη Βηρυττό, και ευχήθηκε να επιλύσει η κυβέρνηση την παρούσα κατάσταση για να δυνηθεί ν’ αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα και την πολιτική κρίση.

Δυο παλαιστίνιοι πολίτες σκοτώθηκαν  από τα πυρά αγνώστων που είχαν ως στόχο μια αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ η οποία είχε εισέλθει στο src=/upload_files/Image/lebanonmap4.gifστρατόπεδο παλαιστινίων προσφύγων του Ναχρ αλ Μπάρεντ, στο βόρειο Λίβανο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Δυο παλαιστίνιοι πολίτες σκοτώθηκαν όταν η αυτοκινητοπομπή μας δέχτηκε πυρά μετά την είσοδό της στο στρατόπεδο προσφύγων του Ναχρ αλ Μπάρεντ, δήλωσε η Χόντα Σάμρα, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για την βοήθεια στους παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa).

Η ίδια διευκρίνισε ότι κανένα μέλος της ομάδας της Unrwa που συνόδευε την αυτοκινητοπομπή δεν χτυπήθηκε. Δεν γνωρίζουμε την προέλευση των πυρών και χρειάστηκε να αποχωρήσουμε αμέσως από το στρατόπεδο, δήλωσε η Σάμρα.

Αυτή η πρώτη αυτοκινητοπομπή της Unrwa που αποτελείτο από τέσσερα οχήματα φορτωμένα με τρόφιμα και φάρμακα εισήλθε το απόγευμα στο παλαιστινιακό στρατόπεδο του Ναχρ αλ Μπάρεντ, βάσει της εύθραυστης εκεχειρίας ανάμεσα στον λιβανικό στρατό και τους μαχητές την οργάνωσης Φάταχ αλ Ισλάμ μετά από τρεις ημέρες αιματηρών μαχών.
Πηγή: skai.gr