Η ταυτότητα της Φατάχ αλ-Ισλάμ

Ξανάρχισαν την Τρίτη οι συγκρούσεις στο βόρειο Λίβανο ανάμεσα στο στρατό και σε ενόπλους της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ αλ-Ισλάμ που έχουν καταφύγει στον προσφυγικό καταυλισμό Ναχρ αλ-Μπάρεντ, έξω από την Τρίπολη.

Πρόκειται για τα χειρότερα περιστατικά βίας που έχει βιώσει ο Λίβανος στο εσωτερικό του από το τέλος του εμφυλίου πολέμου πριν από δεκαεπτά χρόνια.

Από την Κυριακή έχουν σκοτωθεί δεκάδες άνθρωποι. Σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες στους δρόμους μετά το τελευταίο μπαράζ των επιθέσεων.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου υποστηρίζει πως η Φατάχ αλ-Ισλάμ, οι ένοπλοι της οποίας έχουν αναζητήσει καταφύγιο στον καταυλισμό Ναχρ αλ-Μπάρεντ, έχει διασυνδέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας: συνέλαβαν, λένε οι αρχές, τέσσερις Σύρους μέλη της οργάνωσης οι οποίοι ομολόγησαν την ανάμιξή τους σε βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν τον Φεβρουάριο σε χριστιανική περιοχή κοντά στη Βηρυτό.

Όμως, ο πρέσβυς της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη αρνείται πως η χώρα του έχει οποιαδήποτε σχέση με την Φατάχ αλ-Ισλάμ ορισμένα μέλη της οποίας, όπως υποστηρίζει, έχουν φυλακισθεί στη Συρία για την υποστήριξη που παρείχαν στην αλ-Κάιντα.

Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας υποστηρίζουν πως η Φατάχ αλ-Ισλάμ είναι μία από πολλές οργανώσεις ένοπλων ισλαμιστών, που δρουν μεν ανεξάρτητα από την αλ-Κάιντα, αλλά έχουν τους ίδιους στόχους και την ίδια ιδεολογία με την αλ-Κάιντα.

Ηγέτης της Φατάχ αλ-Ισλάμ είναι ο Σακίρ αλ-Άμπσι, ο οποίος είχε καταδικασθεί ερήμην σε θάνατο το 2002 στο Αμάν της Ιορδανίας για τη δολοφονία ενός Αμερικανού διπλωμάτη.

Για την ίδια δολοφονία, ας σημειωθεί, είχε επίσης καταδικασθεί σε θάνατο και ο ηγέτης της αλ-Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι, ο οποίος σκοτώθηκε πέρσι.

Ο ίδιος ο Άμπσι δηλώνει πως η ομάδα του δεν έχει οργανωτικές διασυνδέσεις με την αλ-Κάιντα, συμφωνεί όμως με την ιδεολογία της--τον πόλεμο δηλ. κατά των απίστων.

Ανακοινώσεις της Φατάχ αλ-Ισλάμ έχουν, επιπλέον, δημοσιευθεί σε ιστοσελίδες ισλαμιστών που έχουν επίσης φιλοξενήσεις ανακοινώσεις της αλ-Κάιντα.

Ο Άμπσι έχει δηλώσει στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι δύο στόχους έχει η οργάνωσή του--να προχωρήσει σε αλλαγές στην κοινότητα των Παλαιστινίων προσφύγων που ζουν στο Λίβανο και οι οποίες θα συνάδουν με τον ισλαμικό νόμο, δηλ. τη Σαρία, και να συνεχίσει τον αγώνα κατά του Ισραήλ--διώκοντας επίσης τους Αμερικανούς από τον ισλαμικό κόσμο.

Στον Λίβανο ζουν πάνω από 350 χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους εγκατέλειψαν τα σπίτια τους το 1948, όταν δηλ. ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ.

Στον καταυλισμό Ναχρ αλ-Μπάρεντ, που είναι το επίκεντρο των συγκρούσεων, ζουν περίπου τριάντα μία χιλιάδες Παλαιστίνιοι. Και στον ίδιο καταυλισμό είναι συγκεντρωμένοι και μερικές εκατοντάδες ένοπλοι της Φατάχ αλ-Ισλάμ.
Πηγή: Πηγή: ΒΒC