Υπέρ προνομιακής σχέσης ΕΕ - Τουρκίας

Ο νέος υφυπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Γαλλίας Ζαν - Πιερ Ζουγέ τάχθηκε την Τρίτη υπέρ της "αναζήτησης μιας προνομιακής σχέσης" ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην κατεύθυνση που υιοθέτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

"Τάσσομαι υπέρ της αναζήτησης μιας προνομιακής σχέσης" ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ. "Συμφωνώ με τη θέση του Νικολά Σαρκοζί για την Τουρκία", δήλωσε ο γάλλος υφυπουργός στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.

Πίσω από το πρόβλημα της Τουρκίας, "έχουμε το πρόβλημα του προσδιορισμού των συνόρων της Ευρώπης και δεν μπορούμε να φθάσουμε μέχρι το άπειρον. Και εδώ είμαι απολύτως σύμφωνος με τον Νικολά Σαρκοζί. Το πρόβλημα έχει τεθεί", είπε.

Την Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, ο Ζαν-Πιερ Ζουγέ είχε απαντήσει αορίστως σχετικά με το αν η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να μπλοκάρει ήδη από τον Ιούνιο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, επιμένοντας ότι η θέση του Νικολά Σαρκοζί ως προς το θέμα είναι σαφής.

Ο Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας την αντίθεσή του στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, τασσόμενος υπέρ μιας προνομιακής σχέσης της Άγκυρας με την Ένωση.

Οι 27 θα κληθούν να αποφασίσουν στις 30 Ιουνίου σχετικά με το άνοιγμα τριών νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα.

Η Γαλλία θεωρητικά μπορεί να προβάλει το βέτο της, αλλά το Παρίσι δεν επιθυμεί να προκαλέσει μια ευρωπαϊκή κρίση τη στιγμή που η γερμανική προεδρία επιδιώκει την εξεύρεση συμφωνίας ανάμεσα στους 27 για τις κατευθυντήριες γραμμές μιας νέας ευρωπαϊκής συνθήκης που θα αντικαταστήσει το Σύνταγμα που απορρίφθηκε στα δημοψηφίσματα της Γαλλίας και της Ολλανδίας.
Πηγή: skai.gr