Αμείωτη βία στο Λίβανο

Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα με αμείωτη ένταση οι συγκρούσεις στο βόρειο Λίβανο ανάμεσα στο στρατό και σε ενόπλους της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ αλΙσλάμ.

Πρόκειται για τα χειρότερα περιστατικά βίας που έχει βιώσει ο Λίβανος στο εσωτερικό του από το τέλος του εμφυλίου πολέμου πριν από δεκαεπτά χρόνια. Από την Κυριακή έχουν σκοτωθεί περίπου πενήντα άνθρωποι.

Σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες στους δρόμους μετά το τελευταίο μπαράζ των επιθέσεων.

Στον Λίβανο ζουν πάνω από 350 χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους εγκατέλειψαν τα σπίτια τους το 1948, όταν δηλαδή ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ. Στον καταυλισμό Ναχρ αλΜπάρεντ, κοντά στην Τρίπολη, που είναι το επίκεντρο των συγκρούσεων, ζουν περίπου 40 χιλιάδες Παλαιστίνιοι.

Η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει είναι δεινή. Έχουν χτυπηθεί δεξαμενές νερού, έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ άμαχοι έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί. Μέχρι τώρα, όμως, έχει καταστεί δυνατή η απομάκρυνση μόνο 16 τραυματιών.

Αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού απηύθυναν χθες έκκληση για δίωρη εκεχειρία για να μπορέσουν οι υπηρεσίες αρωγής να προσφέρουν τη βοήθειά τους σε όσους τη χρειάζονταν περισσότερο, αλλά λίγα λεπτά μόνο κράτησε η ανακωχή: ξανάρχισαν οι συγκρούσεις πριν προλάβουν τ΄ αυτοκίνητα του Ερυθρού Σταυρού και του ΟΗΕ να μπουν στον προσφυγικό καταυλισμό.

Η οργάνωση, που βρίσκεται στο επίκεντρο των συγκρούσεων, η Φατάχ αλ Ισλάμ, θεωρείται ότι διατηρεί δεσμούς με την Αλ Κάιντα.

Αξιωματούχοι του Λιβάνου πιστεύουν επίσης ότι διατηρεί δεσμούς και με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας. Όμως, ο πρέσβης της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη αρνείται πως η χώρα του έχει οποιαδήποτε σχέση με την οργάνωση αυτή ορισμένα μέλη της οποίας, όπως είπε, έχουν φυλακισθεί στη Συρία για την υποστήριξη που παρείχαν στην αλΚάιντα.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι, τόνιζε χθες στο BBC o υπουργός Οικονομίας του Λιβάνου, με μια πολύ σοβαρή απειλή στον τομέα της ασφάλειας, από ανθρώπους που δεν υπολογίζουν τίποτα, προκειμένου να προκαλέσουν ζημία στη χώρα, στην οικονομία της, στο λαό της, και είναι πρόθυμοι να χάσουν τη ζωή τους για να πετύχουν τους στόχους τους.

Παραμένει, πάντως, άγνωστο μέχρι στιγμής ποιοι ακριβώς είναι οι στόχοι αυτοίτι επιδιώκει δηλαδή η Φατάχ αλ Ισλάμ. Από πολιτική άποψη, είναι σίγουρα απομονωμένη.

Ακόμη και η Χαμάς, που είναι κι αυτή ισλαμιστικό κίνημα, οργάνωσε συνεντεύξεις τύπου στο Λίβανο για να καταστήσει απολύτως σαφές ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμία σχέση με αυτήν ή με τον παλαιστινιακό λαό εν γένει. Στην παλαιστινιακή αρένα η Φατάχ αλ Ισλάμ διαθέτει ελάχιστη στήριξη, πόσο μάλλον στο εσωτερικό του Λιβάνου.

Ο καταυλισμός Ναχρ αλΜπάρεντ είναι, κατά τα φαινόμενα, το προπύργιό της οργάνωσης. Και δεν είναι επίσης πολύ μεγάλη: διαθέτει λίγες εκατοντάδες μαχητές που φαίνεται ότι είναι συγκεντρωμένοι στο Ναχρ Αλ Μπάρεντ.

Υπάρχουν βεβαίως άλλες σουνιτικές ισλαμιστικές οργανώσεις παρεμφερών πεποιθήσεων, σε κάποιους καταυλισμούς στο νότο, για παράδειγμα, όμως αυτή η συγκεκριμένη οργάνωση φαίνεται να βρίσκεται συγκεντρωμένη στο Ναχρ Αλ Μπάρεντ.

Ο στρατός έχει περικυκλώσει τον καταυλισμό Ναχρ Αλ Μπάρεντ, αλλά δεν έχει επιχειρήσει να μπει. Κι αυτό γιατί συμφωνία που υπεγράφη πριν από 38 προβλέπει ότι η ασφάλεια και των δώδεκα προσφυγικών καταυλισμών είναι ευθύνη των Παλαιστινίων, όχι του Λιβάνου.

Οι καταυλισμοί αυτοί έχουν δεχθεί στο παρελθόν επιθέσεις, από παραστρατιωτικούς, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, όχι όμως από τον στρατό του Λιβάνου.

Ο στρατός είναι βέβαια αποφασισμένος να συντρίψει την Φατάχ Αλ Ισλάμ και βομβαρδίζει τους ισλαμιστές από τα ξημερώματα. Αλλά η οργάνωση αυτή είναι πολύ καλά εξοπλισμένη κι επιπλέον αποφασισμένη να μην εγκαταλείψει εύκολα τον αγώνα.

Όπως μάλιστα προειδοποίησε εκπρόσωπός της, μιλώντας χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αν ο στρατός δεν σταματήσει τις επιθέσεις, οι μάχες θα επεκταθούν και έξω από την Τρίπολη.

Δεν έγινε γνωστό αν η βόμβα που εξερράγη χθες σε συνοικία της Βηρυτού, και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό έξι ανθρώπων, σχετίζεται με τα τεκταινόμενα στο Βόρειο Λίβανο.
Πηγή: Πηγή:BBC